Kako od dvorišta napraviti bajku: Tajna Hamida Katane iz Čelinca

Vijesti 15. aug 201918:43 > 18:45
N1

Kako od dvorišta napraviti bajku zna Hamid Katana iz Čelinca. Izgradio je svoje tvrđave, napravio potočiće i pravo malo životinjsko carstvo. Najpoznatije djelo u dvorištu porodične kuće Katana je replika banjalučkog Kastel.

Skoro 70 hiljada ručno obrađenih kamenčića uzidano je u repliku banjalučke tvrđave Kastel. Hamid Katana već 12 godina obrađuje tešanjski i kneževački kamen i ugrađuje u ovo zdanje. Završena je Vrbaska kula, koloseum, konjušnica, na red je Kamena kuća.

“E ovdje na ovome dijelu dođe taj rimski stil i još tamo izvan zida, ovdje je ono gledalište, tu je onaj dio gdje bude Lepa Brena kad dođe”, kazao je Hamid Katana.

Kamene tvrđave, kule kao što je počiteljska i dvorce poput onog iz serije ‘Poirot’ Hamid pravi u ovoj radionici, ali i na odmoru.

“Kamen, kliješta, ljepilo sve što mi treba ja sebi ponesem i auto i na more. Žena se kupa. Kaže mi hoćeš li se okupati, sedan dana nisi nogu smočio. Ja nisam ni došao da se kupam uvijek sam govorio da mi je dosadno na moru i bilo mi je dosadno”, dodao je.

U dvorištu porodične kuće Katana su brojni potočići sa kamenim dnom koje je Hamid pravio od kamena. Tu je i bazenčić sa zlatnim ribicama.

Uzgaja na desetine neuobičajenih vrsta kokoški, zečeva, golubova i patki.

“Mi uzgajivači se družimo i stalno idemo na te izložbe po cijeloj Evropi i onda to razmjenjujemo, kupujemo i tako ih nabavljam”, dodao je.

Ovaj autoelektričar u penziji nam priča da ne gleda vijesti, na televizoru ga interesuju samo western filmovi. Dane provodi u svom dvorištu nadomak Čelinca obrađujući kamen i gradeći svoje tvrđave.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad