Bosna i Hercegovina tone u sve dublju krizu

Vijesti 22. aug 201916:23 > 19:06
N1

Centralna izborna komisija BiH potvrdila je da kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija ispunjava sve uslove za imenovanje. Iz HDZ-a i danas pozivaju na konačno formiranje vlasti. No, bez pomaka u stavovima SNSD. Bosna i Hercegovina tone u sve dublju krizu, a Informacija koju je za Parlament BiH pripremila Direkcija za evropske integracije je poražavajuća kada je riječ o EU putu zemlje.

Bezizlazna situacija u kojoj Bosna i Hercegovine ne može postati dijelom bilo čega. Ukratko pojašnjava ministar finansija i član HDZ-a, Vjekoslav Bevanda političko stanje. Pitanje ANP-a je iznimno važno, ali trenutno ne postoji zajednički stav svih faktora. Poziva na dogovor o formiranju Vijeća ministara radi budućnosti svih građana.

Njegova stranačka kolegica i državna ministrica odbrane, Marina Pendeš još jednom pojašnjava da ANP nije ni blizu NATO članstvu:

“Samo jedan dokument koji podiže razinu suradnje između BiH i NATO-a na jedan novi vid i preuzimanje naravno obaveza od strane BiH kada su u pitanju reforme koje je nužno poduzeti kako bi nekad BiH postala uistinu članica NATO-a, a te reforme se tiču između ostalog, pa ne u potpunosti iste ali možemo napraviti jednu poveznicu sa reformama koje smo kazali da ćemo poduzeti kako bismo postali članice EU.”

A kako idu te reforme, najbolje govori informacija koju su u Direkciji za evropske integracije pripremili za Parlament BiH. Gotovo pa potpuni zastoj na EU putu, u gotovo svim postojećim oblastima, kada je riječ o preuzimanju evropske pravne stečevine. Od ukupno 1407 preuzetih obaveza, evo rezultata za prethodnu godinu.

N1

“U 2018. godini, usvojen je svega 51 propis koji su uskiađivani sa acquis-em i kojima se ispunjavaju obaveze BiH u procesu pristupanja Evropskoj uniji, i to: Parlamentarna skupština BiH je usvojila 2 propisa; Vijeće ministara je usvojilo 9 propisa; Stručna tijela pojedinih institucija BiH su usvojili 40 propisa”, rečeno je iz Direkcije.

U međuvremenu privrednici vape za radnom snagom, a niži nivoi vlasti upozoravaju na egzodus stanovništva iz pojedinih dijelova države. No, sve ostaje u sjeni euforije oko ANP-a. A dogovor lidera nije na pomolu. Ipak nadležne institucije uredno provjeravaju Tegeltiju. A politički protivnici i prije imenovanja, bacaju sumnju na kredibilnost.

“Ministarstvo u kojem je pomoćnik njegova supruga naruči strategiju razvoja turizma RS od fakulteta čiji je vlasnik njen muž ministar finansija Zoran Tegeltija i to plati 380 hiljada maraka, pri tome prepišu hrvatsku strategiju. Da li taj čovjek zaista treba da bude predsjedavajući, onda će izgleda BiH jako mnogo strategija usvajati. Čovjek je jedan od najbogatijih ljudi u regionu”, kazala je Aleksandra Pandurević, SDS-ova funkcionerka.

Pogodno tlo za aktueliziranje izjava o teritorijalnoj podjeli, kako mnogi kažu, nefunkcionalne države. Jednu takvu nedavno je dao HDZ-ovac i bivši šef hrvatske diplomatije, Miro Kovač: Po uzoru na Belgiju, BiH treba podijeliti na tri dijela. A korak dalje odlazi Milorad Dodik: BiH treba podijeliti na tri države.

“Ovaj prostor da se redefiniše, tri države, jedna Herceg Bosna, druga Bosna i Republika Srpska i da se etablira i da na kraju krajeva se usmjerimo na saradnju da ne bude čvrstih granica da se omogući prolaz ljudi, roba, kapitala”, kazao je lider SNSD-a Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH.

No, da je i među najvećim političkim protivnicima dogovor moguć, pokazali su to Izetbegović i Dodik 2016. sastankom u restoranu Barka. Kada je potpisan Mehanizam koordinacije i tranša MMF-a. Potreban je samo zajednički interes.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad