Zvizdić-Erginay: Poboljšati ekonomsku saradnju BiH i Turske

Vijesti 13. apr 201514:56 > 15:01
Fena

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu ambasadora Republike Turske u BiH Cihada Erginaya s kojim je razgovarao o unapređenju ekonomske saradnje dviju prijateljskih zemalja.

Ambasador Erginay je čestitao predsjedavajućem Zvizdiću na imenovanju i poželio mu uspjeh u radu, kao i uspjeh države Bosne i Hercegovine na svim poljima.  

Istaknuo je da su odnosi BiH i Turske u uzlaznoj putanji što će biti krunisano i skorim zvaničnim posjetama visokih zvaničnika Republike Turske kada bi se trebao potpisati niz bilateralnih sporazuma kojima bi se dobra saradnja trebala i formalizovati.  

Predsjedavajući Zvizdić zahvalio je na čestitkama i izrazio zahvalnost Republici Turskoj na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini, posebno istaknuvši nedavnu kreditnu liniju od 100 miliona eura putem koje je do sada mahom u poljoprivredi uposleno blizu 6.000 ljudi, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.  

Upoznao je ambasadora Erginaya o prioritetima Vijeća ministara BiH naglasivši aktivaciju SSP-a i MAP-a do kraja godine što bi BiH okrenulo euroatlanstkim integracijama.  

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da BiH želi poboljšanje ekonomske saradnje dvije zemlje, a naročito u oblastima turizma, energetike, poljoprivrede i razvoju infrastrukture.  

Istaknuo je da je zainteresiran za povezivanje turističkih zajednica kako bi se što bolje prezentirali turistički potencijali BiH u Turskoj.  

S tim u vezi, predsjedavajući Zvizdić je pohvalio aktivnosti turske razvojne agencije TIKA u BiH, angažovane na obnovi kulturno-historijskih spomenika koji su značajan kulturni most između dvije zemlje.  

Dodao je da postoji interes i za povezivanje kompanija za zajedničke nastupe na trećim tržištima, kao i za prenos znanja i iskustava u razvoju segmenta malih i srednjih preduzeća kao okosnice razvoja i zapošljavanja.  

Ambasador Erginay je rekao da Turska neupitno podržava euroatlantske integracije BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.