Pusić: BiH je ranije imala uslove koje je teško provesti

Vijesti 15. apr 201514:15 > 14:22
N1

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić sastala se sa ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom s kojim je razgovarala o saradnji dvije države.

Crnadak je kazao da je ovaj susret dobra prilika da dvije države nastave saradnju i ostvare ekonomsku korist.

Kroz saradnju dva ministarstva dvije države nastavićemo napredak i ostvariti ekonomsku korist. Za nas je od velike važnosti i podrška na putu ka EU. Hrvatska je ne tako davno prošla putem kojim mi idemo. Nema ništa logičnije i pametnije da mi iskrositima sva iskustva koja je Hrvatska prošla, radi našeg boljeg i bržeg napredovanja“, kazao je Crnadak.

Pusić je istakla da je se ovakvi susreti moraju iskoristiti da se popriča o nečemu što je zajednički projekt dvije države, a to je napredovanje ka članstvu u EU.

Ovo je prilika da razgovaramo prvi put nakon formiranja Vijeća ministara. To je prilika da popričamo o nečemu što je naš zajednički projekt, a to je napredovanje ka članstvu u EU. U ponedjeljak će se održati doručak u Luxemburgu prijatelja Vijeća EU. Tu ćemo definisati teme o kojima EU raspravlja sa novim pristupom“.

Kazala je da je ovo dobra prilika da BiH napreduje na putu ka članstvu u EU kroz reforme koje su izvodive.

Otvorena je šansa i prilika da BiH napreduje kroz članstvo i reforme koje su izvodive. Neki preduslovi koji su ranije bili postavljani pred BiH su bili teški za ispuniti. Novi pristup je omogućio da proces započne i vrlo vjerovatno će već naredne sedmice biti i formalno odmrznut i aktiviran sporazum o stabilizaciji“.