Jedanaest osoba uhapšeno u akciji "Mreža"

Vijesti 16. apr 201510:54 > 10:57
Granpol.gov.ba

Granična policija BiH je 16. aprila 2015. godine u jutarnjim satima na području Laktaša, Novog Grada, Bosanske Gradiške, Banjaluke, Srbca, Bosanske Krupe, Kozarske Dubice, Zenice i Kladnja realizirala Operativnu akciju „Mreža“ usmjerenu u borbi protiv koruptivnih krivičnih djela i krijumčarenja.

Na osnovu naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH izvršeno je 11 pretresa objekata prilikom kojih je lišeno slobode 11 osoba. Među lišenim slobode je sedam carinskih službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH ( U. V., R. G., T. E., P. B., U. S., D. D., A. K.) za koje postoji osnova sumnje da su u cilju sticanja protupravne imovinske koristi u proteklom periodu počinili krivična djela: „udruživanje radi vršenja krivičnih djela“, „zloupotreba službenog položaja ili ovlasti“, „primanje dara ili drugih oblika koristi“ i „krijumčarenje“, kao i dva državljana BiH (Č. D. i K. S.) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela „krijumčarenje“ i „davanja dara i drugih oblika koristi“.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili koruptivna krivična djela lišena su slobode i dva pripadnika Jedinice granične policije Gradiška ( J. R. i N. M.) U aktivnostima Operativne akcije „Mreža“ podršku je Graničnoj policiji BiH pružila Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Ova akcija je nastavak kontinuiteta aktivnosti Granične policije BiH u borbi protiv korupcije.