"Damask": Potvrđena optužnica za terorističke aktivnosti

Vijesti 16. apr 201513:31 > 13:35
Anadolija

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Huseina Erdića, Midhata Trake, Nevada Hušidića i Merima Keserovića zbog organizovanja odlaska na ratišta u Siriju i Irak s ciljem pridruživanja terorističkoj organizaciji "Islamska država".

Optuženi su za krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Erdić je optužen da je početkom februara ove godine organizovao, rukovodio i sa njemu poznatim osobama iz Turske dogovorio da sa područja BiH organizuje odlazak Hušidića i Keserovića na ratište u Siriju i Irak s ciljem da se pridruže terorističkoj organizaciji “Islamska država”.

Traki je stavljeno na teret da je, po prethodnom dogovoru sa Erdićem, dao Keseroviću i Hušidiću potrebna novčana sredstva za kupovinu avionskih karata za relaciju Sarajevo – Istanbul, saopćeno je iz Suda.

Ove osobe uhapsili su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u februaru u okviru nastavka operativne akcije “Damask”.

Tada je uhapšeno šest osoba i pretreseni su objekti na šest lokacija na području Sarajeva, Maglaja, Bužima, Velike Kladuše i Zenice zbog dovođenja u vezu sa terorizmom i finansiranjem terorističkih aktivnosti.

Osumnjičeni su za finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organizovanje terorističke grupe te krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.