Vllasi: Odnos BiH i Srbije je opasnost za regiju

Vijesti 16. apr 201517:02 > 21:00
N1

Advokat i politički analitičar Azem Vllasi je u večerašnjem Pressingu kazao da je najveća prijetnja za stabilizaciju odnosa u regiji odnos između BiH i Srbije.

Prvo je akademik Muhamed Filipović kazao da je optimističan glede odnosa na Balkanu u budućnosti, te da desne snage u politici nemaju budućnost.

Ja sam optimističan u smislu što bez obzira što danas imamo situaciju kada desne snage dobivaju na uticaju prvenstveno zbog pogoršanja ekonomskih prilika na ovim prostorima. Desne snage nemaju budućnost, ali situacija će morati da krene u drugom pravcu, a to je sređivanje odnosa na Balkanu. Što se tiče Bosne i Srbije, moraće se riješiti položaj bošnjačkog stanovništva u Srbiji. Konkretno mislim na Sandžak, to je prostor koji nije valoriziran u punom obimu“, kazao je akademik Muhamed Filipović.

Gost iz Beograda Vuk Drašković, kazao je da predviđa reformaciju EU, te da će se države regije spojiti u jednu regionalnu uniju koja će biti dio EU.

Šta je predvidim tako i bude. EU će se reformisati i u okviru EU sve ide ka tome pravcu; formiraće se nekakve pod-unije. Jedna od tih regionalnih unija će biti države bivše Jugoslavije. Tu će vjerovatno biti i Albanija i naći ćemo se još bliže nego što bi nas Briselski krov zbližio“, kazao je Drašković.

Politički analitičar i advokat sa Kosova kazao je da je potrebna evropejizacija međusobnih odnosa, te da odnosi Srbije i Kosova nisu prijetnja.

Imaju ovdje četiri države koje će pričekati za članstvo u EU. Treba da evropejiziramo naše odnose. Nema opasnosti od destabilizacije zbog odnosa Kosova i Srbije, jer se to Srbiji ne isplati da ulazi u malu avanturu zbog tri četiri male opštine. Opasnost je u odnosu Srbije i BiH; Srbije zbog neprikrivenih tenzija prema susjedima, a BiH jer se jedan entitet ponaša kao ogranak države Srbije. Također, zbog nejasnog stava Srbije da je BiH kao jedinstvena država sa entitetima konačna i neosporna činjenica“, kazao je Vllasi.