Ahić: Dodikova retorika previše ozbiljna da bi se nazvala politikantskom

Vijesti 27. aug 201916:58 > 16:59
N1

Retorika je zaista postala previše ozbilja da bi se nazvala polikantskom. Od ulaska Dodika u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine bilo je niz "problemčića" ili incidenata. Te stvari se mogu uzimati kao neko probno ispipavanje reakcija, rekao je za N1 profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, Jasmin Ahić.

Kako gledate na situaciju da Bosna i Hercegovina 11 mjeseci nakon Opštih izbora nema Vijeće ministara?

U svakom slučaju, došli smo u fazu da dobijamo formu procesa koji je saga ili farsa. Izgubila se nit samih pitanja time što su se radile razne kombinacije. Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš je već ranije pokušala objasniti da je ANP potpisan. Izgubila se ona osnovna nit i došlo se u fazu kad se mora odlučiti. Imamo dvije opcije. Problematično je što je diskurs političke retorike otišao tako jako i visoko, u sigurnosnom smislu, da je i portparol SNSD-a Kovačević rekao da postoji neka opcija i da imaju pravo da nešto urade, ako se ništa ne promjeni do 5. septembra da će Dodik ići u NSRS i tražiti saglasnost za povlačenje iz Oružanih snaga BiH.

Da li je Dodik priznao poraz jer Komšić i Džaferović neće mijenjati stav. Koliko su realne njegov namjere? Da li je to novi pucanja u prazno ili…?

Retorika je zaista postala previše ozbiljna da bi se nazvala politikantskom. Od ulaska Dodika u Predsjedništvo BiH bilo je niz “problemčića” ili incidenata. Prvo je krenula zastava, onda problem sa osiguranjem i ne uvažavanje Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Te stvari se mogu uzimati kao neko probno ispipavanje reakcija domaćih, ali i međunarodnih zvaničnika. Onda je bila najava o rezervnom sastavu u RS.

Rekli ste ranije u izjavi za N1 da u BiH nije moguć makedonski ili crnogorski scenario. Da li nakon danas ostajete istog mišljenja?

Nije realan makedonski scenario jer je u Makedoniji kriza tekla drugačije. Takvi scenariji u organizaciono-tehničkom smislu se ne mogu očekivati.

Da li je NATO na Drini jedini lijek?

NATO je tu u BiH i NATO je u partnerstvu sa Srbijom. Sad je momenat da se ovaj Gordijev čvor riješi. Retorika u posljednjih nekoliko dana unosi izuzetan nemir i vrijeme je da se “spusti na zemlju”. Ako se ne riješe stvari onda će to biti znak da se može kalkulirati sa NATO putem. Evropski put Bosne i Hercegovine bez NATO-a nije moguć.

Da li “Povrka ponosa” proći mirno u Sarajevu?

Mislim da će biti ispraćena vrlo mirno. Ovo nije samo pitanje sigurnosti, ovo je pitanje zaštite ljudskih prava. Ako smo preuzeli određene obaveze od EU onda to moramo ispoštovati. Sarajevo je prvenstveno kosmopolitski grad i mislim da neće biti nikakvih problem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad