Mektić i Rittimann o opstrukcijama u saradnji BiH sa FRONTEX-om i EUROPOL-om

Vijesti 27. aug 201918:20 > 18:24
MSBiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu sa operativnim komandantom snaga Evropske unije za operaciju Althea i zamjenikom načelnika štaba vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu, general-pukovnikom Olivierom Rittimannom i komandantom EUFOR-a Reinhardom Trischakom.

Razgovarano je o budućoj saradnji i sigurnosnim izazovima posebno kada je u pitanju upravljanje migrantskom situacijom. Naglašeno je da je pored humanitarnog, potrebno veću pažnju posvetiti i sigurnosnom segmentu migracione krize.

Ministar Mektić je upoznao general-pukovnika Rittimanna i sa aktivnostima koje se odnose na borce i članove njihovih porodica koji su boravili u Siriji i Iraku na teritoriji koju su kontrolisale terorističke organizacije.

Razgovarano je i o saradnji BiH sa FRONTEX-om i EUROPOL-om te je ministar Mektić upoznao sa političkim opstrukcijama koje su zakočile uspostavljanje pune saradnje sa ovim sigurnosnim institucijama EU.

Također, razgovarano je o potrebi smanjenja političkog utjecaja na policiju i jačanja demokratskih mehanizama kontrole i transparentnosti njihovog rada, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad