Dragan Mektić: Ne daj Bože da se dogovore

Vijesti 28. aug 201909:43 > 10:06
N1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić bio je gost televizije N1, gdje je kazao kako je aktivan na Twitteru te da komunicira sa građanima putem te društvene mreže, te da "kukaju" jedni drugima.

“Na Twitteru komuniciram s građanima, komentarišemo čitavu situaciju, da ne kažem ‘kukamo’ jedni drugima. Građani su tu kreativni, imaju jako puno ideja i raznih konstatacija, ali ovdje je problem to što ne možemo situaciju vezati za samo jedan događaj. Ovdje se gomilaju godinama problemi i da budem drzak – možda i nije loše što se tako dešava”, poručio je Mektić te dodao:

Živimo u jednoj velikoj prevari, manipulaciji, građani žive u strahu, sami sebe zavaravamo. Možda kad dođemo u jednu takvu situaciju da shvatimo da ove političke elite koje se godinama nalaze na vlasti, i koje rade isključivo za sebe, da shvatimo da ne funkcioniše sistem, da se kriminal, nepotizam, sve što je loše, uvuklo u sistem, u institucije, posebno u funkcionisanje pravosudnog sistema. Nikome, ama baš nikome, nije stalo do interesa građana u ovoj državi“.

Državni ministar sigurnosti se složio sa kontatacijom da je na narodu “palica”, te da ne može da shvati ponašanje ovog naroda.

“Jednostavno vam ove politike kod nas uništavaju život. Sreo sam jednog čovjeka koji mi je rekao da je poslao djecu u inozemstvo i da unuka nije vidio pet godina. Pa ova politika je tebi ubila da tako kažem porodicu, rasturila je. Ljudi odlaze odavde a građani se ponašaju kao mali mravi”, istakao je.

Naveo je i kako je cijelu situaciju analizirao, analizirao je sebe i svoj rad, te se zapitao je li mogao nešto više da uradi, i da je imao veliku energiju i volju da nešto promijeni.

Ja lično duboko vjerujem da su ključni problemi u nefunkcionisanju pravne države i da u takvom sistemu može svako da radi ko šta hoće. Političari se vode vlastitim koristoljubljem. Inicirao sam da uspostavimo pravnu državu, da jesmo niko se ne bi mogao ovako neodgovorno ponašati“, rekao je Mektić za N1.

“Nije mi bio interes da stane politička partija iza mene, nego da pokušam da mobilišem i otvorim svijest kod naroda da je došlo do toga da jedino većim građanskim pritiskom možemo da mijenjamo nešto. Čemu više neka vrsta straha kad je ovdje obični čovjek izgubio sve”, kazao je.

Na pitanje hoćemo li ikada dočekati bolju situaciju je odgovorio: “Doći će nekad vrijeme, ali ne znam hoćemo li mi to dočekati, mi smo u dubokom glibu. Ne znam zašto građani to dozvoljavaju, šta možete izgubiti kad tražite, kad se bunite protiv ovakvog sistema, ugnjetavačkog sistema koji sputava dostojanstvo, da se dignete na sistem koji rastura porodice, tjera mlade ljude odavde. Lično kad bih ulazio u vlast ponovo, isključivo bih došao pod uslovom i dogovorom da se prvo uspostavi vladavina prava i pravna država – da se totalno očisti ovaj pravosudni sistem i tužilački i sudski, da se pod pritiskom naroda dovede u poziciju da se mora kažnjavati kriminal, korupcija, prevare, pljačka i manipulacije ovakve sa narodom. Ne možete u ovakvom sistemu nikako razvijati zdravu ekonomiju“.

O tome da li je realno da neko drugi formira vlast je kazao: “Neke stranke isključivo sebe određuju i kao legitimne predstavnike naroda. Mislim da se u svim normalnim demokratskim parlamentima poslanici biraju i u parlamentima se formiraju koalicije. Kod nas se neko predstavlja da je legitimni predstavnik naroda i da može da radi šta hoće. Najbolja mogućnost bi bila da poslije svih ovih bruka i blamaža, da se organizuju vanredni izbori“.

Govorio je i o situaciji u SDS-u.

Imamo razgovora. Obavezni smo da razgovaramo, da tražimo rješenja. U opticaju su sve političke opcije koje se nalaze u Parlamentu BiH. Ne vidim ko nije legitiman u tom smislu da tako nešto razgovara i pregovora. Što se tiče Srpske demokratske stranke, mi smo razgovarali sa svima; nismo samo sa SNSD-om i sa HDZ-om. Sa svima ostalim smo sjedili i razgovarali, tražili mišljenje da bude alternativa ovom propalom pokušaju ovih koji sebe nazivaju legitimnim predstavnicima a ustvari uništavaju i jedne i druge i treće“.

O budućem sazivu Vijeća ministara BiH je rekao: “Mislim da ovi sada što pregovaraju ne mogu se dogovoriti ni oko jednog ključnog problema, a možda je i bolje da se ne dogovore. Nema nijednog ni političkog ni socijalnog, kulturnog, sportskog, nijedne oblasti u kojoj imaju približno ista mišljenja. Bilo bi to Vijeće koje bi funkcionisalo po osnovu blokada“.

Komentarisao je i novog mandatara te poručio: “Ovo što se tiče mandatarenja je da je ovo jedna politička komedija, tolika neozbiljnost da mislim da se neće dogovoriti ni do 5. septembra. Ne daj Bože da se dogovore – onda bi to bio čisti truli dogovor samo oko nekih interesa. Neka se pokaže da nisu sposobni“.

“Ovdje je kod nas vlast shvaćena kao borba za komad plijena, odatle se pojedinci namiruju, novac se izvlači”, naveo je Mektić u razgovoru sa voditeljicom Novog dana Almom Dautbegović-Voloder.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad