Šta će biti sa SRC Ajdinovići?

Vijesti 30. aug 201919:02 > 19:04
N1

Posljednjih nekoliko dana u BIH zabilježeno je desetine slučajeva trovanja hranom. U Srebreniku je proglašeno stanje epidemije, zbog simptoma trovanja hranom u jednom fast foodu. Nakon trovanja hranom desetoro djece u SRC Ajdinovići - kantonalna inspkecija zapečatila je objekte u kojima se priprema hrana u ovom centru. Istovremeno, direktor centra u Ajdinovićiima optužuje inspekciju za nezakonitost i poručuje da će 50 njegovih radnika ostati bez posla.

Sportsko rekreativni centar u Ajdinovićima danas pust. Objekat za pripremu hrane zapečaćen. Direktor centra navodi da će od ponedjeljka 50 njegovih radnika ostati bez posla.

“Nakon ljekarskih pregleda, utvrđenih laboratorijskih pretraga, ustanovljeno je da ne postoje nikakve indicije da su tegobe izazvane konzumiranjem hrane i pića u ovom objektu ovdje”, navodi Senad Pećanin, advokat SRC “Ajdinovići”.

Objekat na ovom lokalitetu provjeravao je tim inspektora uprave za inspekcije poslove ZDK. U centru ih optužuju za nezakonitost i gubljenje dokumentacije.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, odbacila je optužbe direktora Nihada Helaća u kojoj je naveo da je sanitarna inspekcija obavljao posao bez adekvatne opreme. 

Inspekcija također odgovara da su zapečaćeni samo oni objekti u kojima se priprema i poslužuje hrana, te da centar nije postupio po naloženim mjerama sanitarne inspekcije. 

Slično stanje i u Srebreniku. Zbog masovnog trovanja proglašena epidemija. Federalna uprava za inspekcije poslove izrekla je mjera zabrane obavljanja djelatnosti objektu koji je prodavao hranu. Hospitalizirano je više osoba, od čega petero djece.

“U toku ova dva dana 28. i 29. hospitalizirano je ukupno 10 osoba sa gastroinstistinalnim smetanja. A koje se dovode u vezu sa komnzumiranjem određenih proizvoda iz jednog ugositeteljskog objekta”, navodi Blaško Topalović, Zavod za javno zdravstvo TK.

“Još uvijek nemamo potvrdu o kojem se uzročniku se radi iako moram naglasiti klinički tu najviše ide na bakterijsko otrovanje hranom koje se često dešava a to je salomoneloza”, navodi Sead Ahmetagić, Klinika za zarazne bolesti UKC Tuzla.

Osim ovih, novi slučaj trovanja i u Maglaju. Meso, morska hrana, kuhana riža, tjestenina, mlijeko, sir i jaja su idealna sredina za razmnožavanje bakterija! A Zavod za javno zdravstvo KS izdao je preporuke građanima, kako sačuvati ispravnost i sigurnost namirnica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad