Još jedan susret uz žestoke rasprave i sukobe među balkanskim političarima

Vijesti 30. aug 201919:10 > 19:12
EU

Zbog zastoja u formiranju vlasti na čekanju je i europski put BiH. Budućnost regije Zapadnog Balkana, posebice nastavak europskih integracija, bila je i tema ministara vanjskih poslova Evropske unije i njihovih kolege sa Zapadnog Balkana. Neformalni samit koji je održan u Finskoj bio je dobra prilika da se sagleda dokle se došlo i šta se mora uraditi kako bi se region pridružio Evropskoj uniji. No, ni ovaj susret nije prošao bez žestokih rasprava i sukoba među balkanskim političarima.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak iz Helsinkija poručuje kako da Evropska unija podržava napore na formiranju vlasti.

“Evropski zvaničnici su pozvali da se što prije formira vlast, uz poruku da nijedna koalicija, niti bilo koja partija ima eksplicitnu preferencijalnu podršku. EU je podržala i pozdravila sporazum od 5.augusta ali u slučaju da Sporazum propadne jasno je da će svaka reformska i evropska većina koja je sposobna da izglasa novo Vijeće ministara biti prihvaćena kao partner”, kaže Crnadak.

Srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić se tokom susreta pobunio zbog poziva Bosni i Hercegovini, dok je njegov kolega iz Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov pokušao biti optimističniji.

Više u prilogu Esmira Milavića.

 Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad