Generalni štrajk prosvjetnih radnika u USK

Vijesti 02. sep 201910:43 > 10:44
N1

Prosvjetni radnici u Unsko-sanskom kantonu (USK) od jutros su u generalnom štrajku, tako da, kao što je i najavljeno, školska godina u ovom kantonu nije počela prema planu i programu. Prema riječima predstavnika sindikata predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja - stupanje u generalni štrajk uslovili su neuspješni pregovori s Vladom USK, odnosno neispunjavanje njihovih zahtjeva.

“Kolektivni ugovor koji je potpisan u decembru 2017. godine još uvijek se ne poštuje i ne primjenjuje u potpunosti. Prvenstveno, osnovica za obračun plata uposlenih u obrazovanju nije izjednačena sa ostalim budžetskim korisnicima, iako to stoji u Kolektivnom ugovoru. Minuli rad se ne obračunava kao kod ostalih korisnika, a između ostalog i odredbe Zakona o radu da se plata isplaćuje u roku od 30 dana, ne poštuju se samo u obrazovanju”, navedeno je u zajedničkom saopćenju sindikata obrazovanja.

S druge strane, premijer i članovi kantonalne vlade istakli su kako su prihvaćeni skoro svi zahtjevi sindikata, ali da je ovaj put izostalo njihovo razumijevanje i podrška.

“Aktuelni saziv Vlade USK isplatio je zatečena dugovanja koja nemaju karakter plata, u iznosu od 5.000.000 KM. To su bila dugovanja iz prethodne dvije godine, dok smo sve ostale obaveze planirali izvršiti u razumnom roku. Plate prosvjetnim radnicima su od maja ove godine već povećane, a novo povećanje s punim koeficijentom i osnovicom 302 KM planirano je od augustovske plate. Insistiramo na profesionalnom i odgovornom radu uprava školskih ustanova, te nećemo više dozvoliti malverzacije i neodgovoran rad kakav je utvrđen kroz izvještaje budžetske inspekcije i komisije koju je formirala ova Vlada”, istakao je kantonalni premijer Mustafa Ružnić u svom zvaničnom saopćenju od prije nekoliko dana.

Predstavnici Sindikata su ponovili kako će prema Odredbi o minimumu poslova biti organizirana nastava za završne razrede, dok još uvijek nisu potvrđene informacije da se u nekoliko osnovnih škola na području kantona, usprkos štrajku, redovno odvija nastava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad