Danas nastavak suđenja Čauševiću

Vijesti 20. apr 201508:52 > 08:54
Screenshot YouTube

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje Harisu Čauševiću, koji je optužen za teroristički napad na Policijsku upravu (PU) u Bugojnu 27. juna 2010. godine.

Čaušević je 13. aprila odbio da dođe na ročište zbog zubobolje.  

U sudnici je tada pregledan video-iskaz Branka Arežine, policajca zaposlenog u PU Bugojno, dat 24. i 31. maja 2011. godine. Arežinu je potom ispitala Čauševićeva odbrana.  

Odgovarajući na pitanja jednog od Čauševićevih advokata Ifeta Ferageta, Arežina je govorio o trenucima kada je kritičnog dana u ranim jutarnjim satima stigao sa kolegom Alvirom Josipom i kako je ispred ulaza u zgradu PU vidio sumnjivu osobu za koju je u ranijim izjavama rekao da je 85 posto siguran da je riječ o Čauševiću.  

Feraget je od svjedoka zatražio da se izjasni kojom brzinom se osumnjičeni kretao nakon što je vidio policajce ispred zgrade PU.  

Odbranu je zanimalo zašto su Arežina i Josip odustali od potrage za sumnjivom osobom, kada je njihov kolega Vladimir Kunovac, koji je bio ispred njih, imao službeno oružje.  

Arežina je rekao da su odlučili da se vrate u PU po naoružanje.

Sudsko vijeće odbilo je zahtjev Ferageta da bude razriješen sa mjesta Čauševićevog branioca.  

Obrazlažući zahtjev za razrješenjem, Feraget je ranije rekao da postoji cijeli niz dokaza koje Tužilaštvo BiH ima, a koje nije dostavilo odbrani.