Katica: Preduzima se sve da Povorka ponosa protekne mirno i sigurno

Vijesti 05. sep 201913:24 > 13:27
N1

Sve je spremno za održavanje prve bosanskohercegovačke "Povorke ponosa", u nedjelju, 8. septembra. Šetnju od Vječne vatre do Trga Bosne i Hercegovine će pratiti više od 1.000 policajaca iz nekoliko kantona Federacije BiH. Povodom ovog događaja održan je sastanak sa muftijom sarajevskim. Kako je najavljeno, iz Islamske zajednice Bosne i Hercegovine će se pozvati na nenasilje.

Kako je u izjavi za N1 kazao ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, povodom najavljene “Povorke ponosa” formiran je Operativni štab od glavnih inspektora MUP-a KS, članova Federalne policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

“Sve se radi u skladu sa najvišim standardima i preduzima se sve da ovaj događaj protekne mirno i sigurno. Moram naglasiti da smo kontaktirali sve policijske agencije u Bosni i Hercegovini, posebno Obavještajno-sigurnosnu agenciju, i očekujemo sutra da dobijemo relevantne informacije, ako ih ima, ili da dobijemo adekvatnu sigurnosnu procjenu”, istakao je Katica.

Dodao je da ukoliko do sutra ne dobiju informacije koje govore o nekoj većoj ugroženosti ovog događaja, odnosno o zakonskim razlozima stvarne, neposredene opasnosti – “Povroka ponosa” će se održati. Katica je otkrio da je bilo “određenih indicija, određenih informacija” koje su ukazivale na postojanje sigurnosnog rizika po ovoj događaj, ali su provjerom otklonjene sve sumnje.

 Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u izjavi za N1 zahvalio se Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine na inicijativi koju je pokrenula…

“Želim pohvaliti Islamsku zajednicu Bosne i Hercegovine i muftiju sarajevskog na čiju inicijativu sam jučer imao sastanak i predočio sam mu sve zakonske akte koji regulišu ovu oblast. Islamska zajednica BiH će u petak održati hutbu na džumi u kojoj će izraziti stav povodom ovog pitanja, ali istovremeno, što je vrlo važno za nas, posebno će se potcrtat da nasilje nije dopušteno. I to je stav Islamske zajednice Bosne i Hercegovine naspram tog pitanja i ja im se zahvaljujem na toj inicijativi. Vjerujem da će to doprinijeti sigurnosti ovoga događaja”, zaključio je Katica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad