Kod Zvornika ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe

Vijesti 05. sep 201916:33 > 16:35
N1 / Arhiv

Na području sela Jošanica, mjesta Sejfići, opština Zvornik, proveden je proces ekshumacije posmrtnih ostataka jedne osobe, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci, a naknadnim procesom će se utvrđivati identitet žrtve čiji su posmrtni ostaci pronađeni. Posmrtni ostaci su potom prevezeni u prostorije JKP “Komemorativni centar“ d.o.o. Tuzla radi dalje sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade te uzimanja uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtve.

Ekshumaciju i rad ovlaštenih službenih osoba je koordinirao istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a na mjestu ekshumacije su bili prisutni predstavnici Instituta za nestale osobe i Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar specijalista sudske medicine, pripadnici Uprave kriminalističke policije PU Zvornik, kao i potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije Komemorativnog centra Tuzla.

Uposlenici Tužilaštva BiH gotovo svakodnevno učestvuju u traženju posmrtnih ostataka i ekshumacijama žrtava ratnih zločina širom BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad