"Moramo svi pomesti ispred svojih vrata da bi zajedničko dvorište bilo čisto"

N1

Polaganjem vijenaca, te služenjem svete mise, u Grabovici obilježena 26 godišnjica stradanja 33 Hrvata u ovom mjestu koje su u noći s 8. na 9. septembar '93. godine ubili pripadnici Armije BiH. Najstarija žrtva bio je 87-godišnji Marko Marić, a najmlađa četverogodišnja Mladenka Zadro. Porodice žrtava tragaju za još ukupno 17 tijela.

Za Maricu Pranjić svaki dolazak u Grabovicu je težak, jer se bude bolna sjećanja na ratnu ‘93 godinu kada su joj ubijeni otac, majka, sestra i mnogobrojna rodbina. Njen otac najstarija je žrtva ovog zločina – još uvijek traga za njegovim posmrtnim ostacima.

“Trebalo je davno da se nađu, ali ne, izgubila sam mamu, tatu, sestru, zeta, strinu da više ne nabrajam, to je strašno”, kaže Marica.

Vrijeme prolazi, ali rane kažu jednako bole, istom jačinom kao i prije 26 godina.

“Izgubili smo sve, ali se moraš osjećati onako kako je Bog dao, nije dobro, ali šta možemo”, kaže Mara Rotim.

Za tijelima 17 stradalih još uvijek se traga, a samo dva tijela su kompletna pronađena.

“Zamislite kako je kad ovdje kod kuće nađete lobanju, pa tamo od mog oca potkoljenicu i sad na kraju druge kuće nađete od žene stopalo, onda vam je jasno o kakvom se ovdje zločinu radi”, ističe Josip Drežnjak, predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica 93”.

Za ovaj zločin 2001 godine optužen je ratni Komandant Sefer Halilović, a naknadno su pred domaćim sudovima osuđena petorica bivših pripadnika Armije BiH. Enesa Šakraka Kantonalni sud u Sarajevu osudio je na 10 godina zatvora, Mustafu Hotu na 9 godina. Kantonalni sud u Mostaru osudio je na po 13 godina Nihada Vlahovljaka, Harisa Rajkića i Seada Karagića.

Zločin je zločin ko god da ga je počinio, poručili su predstavnici Centra za nenasilnu akciju kojeg čine veterani rata sve tri vojske.

“Nama je jako bitno da kao bivši borci, bivši neprijatelji zajedno odamo poštu žrtvama. Mi time šaljemo poruku da nam je žao žrtava s bilo koje strane da dolaze”, kaže Adnan Hasanbegovic, Centar za nenasilnu akciju mirovne organizacije Sarajevo i Beograd.

Ista poruka stiže i iz Mostarskog teatra mladih koji će večeras izvesti predstavu “Uspavanka za Mladenku”, a koja na vrlo otvoren način problematizira zločin nad civilima sela Grabovica.

“Ne može se o zločinu šutjeti, moramo svi pomesti ispred svojih vrata da bi zajedničko dvorište bilo čisto, ja sam imao potrebu da uradim predstavu o onom šta se ovdje desilo jer stradali su nevini ljudi, ubili su ih ljudi koji su imali uniformu kakvu sam i ja imao u ratu, dakle mrlja tog zločina bila je i na meni”, smatra Sead Đulić, direktor MTM-a.

I dok čekaju na Tužilaštvo BiH da pošalje povratne informacije o dokaznom materijalu o zločinu u Grabovici koji im je upućen prije dvije godine, porodice žrtava nadaju se da će svi odgovorni za ovaj zločin u konačnici stati pred lice pravde.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad