Sud u Hagu odbio zahtjev Radislava Krstića za prijevremeno oslobađanje

Vijesti 11. sep 201911:39 > 11:44
Izvor: Reuters

Međunarodni sud u Hagu odbio je zahtjev generala Vojske Republike Srpske (VRS) Radislava Krstića za prijevremeno oslobođenje izdržavanja kazne od 35 godina zatvora na koju je osuđen zbog podržavanja i pomaganja genocida u Srebrenici.

U danas objavljenoj odluci, Carmel Agius predsjednik sudskog Mehanizma, pravnog nasljednika Haškog tribunala, naglasio je da je uslov za prijevremeno oslobađanje osuđenika to da su izdržali dvije trećine kazne. Dvije trećine kazne Krstić izdržaće tek 28. marta 2022, precizirao je sudija Agius, zaključujući da Krstić ne ispunjava uslove za prijevremeno oslobađanje.

Krstić je zahtjev sudu u Hagu podnio na osnovu zakona u Poljskoj, gdje izdržava kaznu, a po kojem je stekao pravo na prijevremeno oslobađanje.

Haški sud, međutim, ima primat u odlučivanju, budući da je osudio Krstića.

Krstića, bivšeg komandanta Drinskog korpusa VRS, apelaciono veće Haškog tribunala je 19. aprila 2004. pravosnažno osudilo na 35 godina zatvora, proglasivši ga krivim za pomaganje i podržavanje genocida u Srebrenici progon i ubistva srebreničkih muslimana u julu 1995.

Pravosnažna presuda Krstiću prva je u kojoj je Haški tribunal utvrdio da je VRS u Srebrenici počinila genocid.

Tom presudom bila je smanjena kazna od 45 godina zatvora, koju je 2001. Krstiću izreklo prvostepeno vijeće Tribunala. Prvostepenom presudom, Krstić bio je osuđen za počinjenje genocida, ali je apelaciono veće taj dio presude preinačilo.

Krstića su uhapsile međunarodne snage u BiH, 2. decembra 1998.

Poslije pravosnažne presude Tribunala, Krstić je 2004. bio upućen u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne.

U britanskom zatvoru, Krstića su nožem napali i ranili zatvorenici, zbog čega je 2013. prebačen u Poljsku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad