Učenici USK-a bi mogli sutra u školu, bihaćki sud odredio mjeru prekida štrajka

Vijesti 11. sep 201916:07 > 16:15
N1

Općinski sud u Bihaću odredio je privremenu mjeru osiguranja, odnosno naložio Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH - Kantonalnom odboru Unsko-sanskog kantona (USK) da omogući nesmetano obavljanje obrazovnog i odgojnog procesa u javnim ustanovama osnovnog obrazovanja na području ovog kantona.

Iz Suda je obrazloženo kako je ovo Rješenje doneseno nakon tužbe koju je predalo kantonalno pravobranilaštvo USK, radi utvrđenja da je štrajk Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalnog odbora USK nezakonit.

Članovi sindikata su potvrdili prijem sudskog rješenja, te najavili očitovanje nakon konsultacija s pravnim timom. U slučaju postupanja po ovom sudskom rješenju, učenici svih osnovnih škola u USK već bi sutra ujutro trebali biti u svojim klupama.

Kantonalna vlada je u međuvremenu uputila i Prijedlog o ispunjenju minimuma zahtjeva sindikata obrazovanja za prekid štrajka. Predloženo je da se osnovica za platu od 302 KM počne primjenjivati već od augostovske plate, čime bi se ispunio zahtjev o izjednačavanju osnovice sa ostalim budžetskim korisnicima. Razlika plata od septembra prošle godine do danas bila bi isplaćena u januaru 2020. godine, dok se i dalje insistira na izmjeni Kolektivnog ugovora u domenu koeficijenata.

Sindikati su Prijedlog proslijedili svom članstvu, te će se o njemu očitovati vjerovatno sutra do 10 sati ujutro.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad