Pogledajte snimak uništavanja četiri aviobombe na Bjelašnici

Vijesti 13. sep 201914:20 > 14:43
N1

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) su na poligonu za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava na Bjelašnici uspješno uništili sve četiri aviobombe, koje su u proteklom periodu pronađene na gradilištu novog tržnog centra u blizini RTV doma u Sarajevu.

Pripadnici FUCZ su jutros u tri sata započeli aktivnosti, prije svega s pripremom, a potom i transportom aviobombi na lokalitet poligona za uništavanje na Bjelašnici.

Kako je uništavanje aviobombi izgledalo pogledajte u priloženom videu.

Sead Vrana šef odsjeka za neeksplodirana ubojita sredstva u Federalnoj upravi civilne zaštite, kazao je da su bombe uspješno uništene.

“Ovdje smo koristili alat ‘Alford HD Vulcan’, koji je konstruisan za neutralizaciju eksplozivnih sredstava metodom niske reakcije. Radi se o ispaljivanju magnezijumskog projektila kroz košuljicu bombe kako bismo spalili eksploziv bez eksplozije”, pojasnio je Vrana.

Direktor FUCZ Fahrudin Solak potvrdio je da je sve proteklo u najboljem redu bez incidenata.

“Poduzeli smo sve preventivne radnje od ‘medevac’ u Oružanim snagama do naših medicinskih tačaka. Imali smo nekih petnaestak tačaka po cijeloj planini, gdje smo imali naše ljude, u slučaju da neko ‘nepozvan’ uđe na ovaj prostor da možemo reagovati”, kazao je.

Podsjećamo, prva bomba pronađena je 5. septembra, druga 7. septembra, treća 10. septembra, a četvrta 11. septembra, a pronađene su tokom iskopavanja za izgradnju novog tržnog centra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad