Prlić zatražila smanjenje naknada za Upravni i Nadzorni odbor u Zavodu Pazarić

Vijesti 15. sep 201916:51 > 16:53
N1

Lana Prlić, zastupnica Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na sjednici Parlamenta,a u povodu saznanja o katastrofalnim uslovima i radu Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić stavila se na raspolaganje kako bi pomogla u konačnom rješavanju problema.

Tim povodomm Prlić je jučer s drugim kolegama bila u posjeti Zavodu u Pazariću kako bi se informisala o situaciji u ovom Zavodu.

“Federalnom ministru sam podnijela zastupničko pitanje i prijedlog da se naknade za Upravni i Nadzorni odbor smanje po uzoru na Kanton Sarajevo. Članovi upravnog i nadzornog odbora u Pazariću koštaju preko 100.000 KM godišnje, odnosno njihove pojedinačne naknade su oko 1.000 KM mjesečno”, napisala je Prlić.

Situacija u Zavodu je katastrofalna i priča direktora Redžepa Salića nikoga nije ostavila ravnodušnim. Salić je u dramatičnom obraćanju federalnim parlamentarcima kazao kako su Upravni i Nadzorni odbor ovaj zavod koštali čak 420.000 KM, dok su istovremeno djeca gladna.

Rekao je da se u Zavodu godinama provodio kriminal, od toga da su se kurbani, koji bi ljudi donosili u ovaj Zavod, preprodavali, da djeca nemaju grijanje, da se renovirana zgrada raspada, te da nema adekvatnog kadra koji bi se brinuo o štićenicima ovog Zavoda.

Predstavnički dom je na kraju usvojio zaključak kojim se nalaže Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike da zajedno sa Federalnim ministarstvom financija obezbijede neophodna sredstva za grijanje ovom Zavodu, te da Federalno ministarstvo rada i socijalne politike organizira radnu posjetu ovom Zavodu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad