Jesenja nedjelja na Trebeviću: Lijepa priroda, hiljade ljudi, prepuni objekti

N1

Lijepo jesenje vrijeme izmanmilo je izletnike na izletišta širom BiH. Šetnja, roštilj, odmor u prirodi samo su dio aktivnosti kojima građani BiH ispunjavaju neradnu nedelju.

Ekipa N1 posjetila je jedno od najposjećenijih izletišta u zemlji – Trebević. Hiljade posjetilaca, stotine automobila, gužva u ugostiteljskim objektima slika je koja danas stiže sa ove planine.

Stotine automobila, hiljade posjetilaca. Šetnja, fotografisanje, odmor u hladu dio su nedljenog odmora na Trebeviću. Za bračni par Burić boravak u prirodi neizostavan je dio odmora.

“Trebević je meni najljepši. Posjećujemo ga, ranije često, a sada zbog obaveza kada nađemo vremena”, rekao je Osman.

Iako ih raduje činjenica da Trebević privlači sve više posjetilaca, smatraju da bi se ovoj planini trebalo posvetiti više pažnje.

“Ipak se razmišljalo kako privući turiste, svugdje je svašta izniklo, a ne treba toliko. Treba da ima stila, da je planina ostala planina, a da su objekti u tom stilu. Meni je malo previše da se gdje god se može postavi nešto da se nešto prodaje”, dodala je Suada.

Problem, posebno u dane vikenda je gust saobraćaj, ali i put koji vodi do odmarališta na Trebeviću.

“Mi smo ovdje kao inventar, moj muž i ja od kada smo u penziji radnim danima smo češće nego vikendom jer je gužva. Zamjerim što na ovoj šetnici, i put nam je katastrofa”, poručila je Mukelefa Stojanović.

Nasuprot urbanizovanim dijelovima Trebevića, na prirodu niko nema zamjerku.

“Tu je porodica i prijatelji. Zajedno smo tu. Dolazimo skoro svake sedmice. Ako ne dođemo jedne, dođemo naredne, obično šetamo tu u šumi. Imamo neke svoje rute, sa djecom uživamo”, rekao je Meša Selimović.

Na jednoj od takvih staza zatičemo i porodicu Hasanović. Na Trebević dolaze jednom mjesečno.

“Ovdje sam sa mamom i babom. Idemo na vidikovac sada”, kazala je Ajla Hasanović.

Iako najveći broj posletilaca na Trebević dolazi zbog šetnje, mnogo je onih koji ovdje dođu na ručak. ili na popodnevnu kafu.

Vikednom su skoro svi ugostiteljsku objekti do posljednjeg mjesta puni. Zato se nemojte iznenaditi ukoliko uopšte ne pronađete mjesto. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad