Lokalne vlasti najavile velike proteste: Ne nuklearnom otpadu na granici sa BiH

Vijesti 15. sep 201920:38 > 20:46
N1

Novi Grad, na ušću Sane u Unu, jedna je od četiri opštine u novoosnovanom Parku prirode Una. U ovo zaštićeno područje, koje se naslanja na Nacionalni parku Una u Unskosanskom kantonu, uključene su i opštine Kostajnica, Krupa na Uni i Kozarska Dubica. Zbog ljepote rijeka i rječica, jezera i izvorišta termomineralnih voda ovo područje omiljena je destinacija turista u regionu.

“Tu mi je strašno lijepo evo doveli smo i unuka da vidi ovo i sad ga vodimo da mu još malo raskažemo kako je kod djeda njegovog”,

“Nadamo se da ćemo češće dolaziti u posjetu. Priroda je očuvana i nadam se da će ostati”, poručili su turisti iz Slovenije.

Namjera Hrvatske da izgradi odlagalište nuklearnog otpada u kasarni Čerkezovac, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom i na udaljenosti tri kilometra od centra Novog Grada mještanima je neprihvatljiva.

“Sve Una nama predstavlja, kupanje, plaža, turisti dolaze”;

“Lijepa bistra, fina, nekada smo je mogli piti, a ako to tamo bude, ne znam šta će uopšte biti sa narodom. Možemo se svi samo kolektivno seliti. Iseljenje i gotovo”, kazali su građani.

Ministar spoljnih poslova Igor Crnadak najavio je da će 16. septembra u Beču na konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju prenijeti poruku da je lokacija za izgradnju na granici sa BiH neprihvatljiva.

“Da UN-ovoj organizaciji koja je najvažniji koja je najveći autoritet u svijetu za pitanja nuklearne bezbijednosti iznesemo svoj stav, a to je da ne možemo dozvoliti skladištenje nuklearnog otpada na samoj granici sa BiH”, poručio je Crnadak.

Potpisivanjem peticije i organizovanjem protesta protiv skladištenja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori jasnu poruku već nekoliko godina šalju stanovnici usnskog sliva, lokalne, entitetske i državne vlasti. Parlamenti Republike Srpske i Bosne i Hercegovine usvojili su Rezolucije kojim se protive izgradnji odlagališta.

Najavljeni su protesti, velliki protesti za 27. septembar u Novom Gradu. Lokalna vlast kaže da je na proteste pozvala resornu ministricu u Vladi RS, predstavnike Vlade USK i poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH da pošalju jedinstvenu poruku da ne žele nuklearni otpad u neposrednoj blizini.

Odlučeno je da se portesti održe uoči najavljenog sastanka resornih ministara Hrvatske i Slovenije, zakazanog za 30. septembar, gdje bi trebali razgovarati o mogućnosti izgradnje odlagališta na lokaciji Vrbina u Sloveniji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad