Pročitajte Nacrt izjave lidera zapadnog Balkana

Vijesti 21. apr 201512:18 > 12:18
Reuters/Yves Herman

Predsjednici vlada zemalja Zapadnog Balkana trebali bi u Briselu usvojiti Zajedničku izjavu kako bi ozvaničili i potvrdili opredjeljenje za unaprijeđenje regionalne saradnje, dobrosusjedskih odnosa i evropskih integracija.

U nacrtu izjave govori se o poboljšanju regionalne saradnje i ekonomske stabilnosti, kao jednom od instrumenata za usaglašavanje sa evropskim standardima i ispunjavanje kriterija za pristup u EU.

Također u zajedničkoj izjavi predsjednici Vlada šest zemalja Zapadnog Balkana bi trebali izraziti podršku “Berlinskom procesu” te raditi na obezbjeđivanju Samita u Beču koji se održava u augustu ove godine, kako bi se postigli konkretni rezultati zasnovani na investicionim projektima.

1. Poboljšanje regionalne saradnje i ekonomske stabilnosti je jedan od naših zajedničkih instrumenata za usaglašavanje sa evropskim standardima i ispunjavanje kriterijuma za pristupanje EU, pri čemu taj proces treba da donese jasne koristi našim građanima još prije pristupanja.

2. Izražavamo snažnu posvećenost “Berlinskom procesu”, te ostajemo usredsređeni da obezbijedimo da Samit u Beču 27. augusta 2015. godine postigne konkretne rezultate zasnovane na tačno određenim investicionim projektima.

3. Prepoznajemo da poboljšanje povezanosti u okviru naše regije, kao i sa EU, jeste ključan faktor za ostvarenje rasta i otvaranje radnih mjesta na Zapadnom Balkanu.

4. Prihvatamo da će ta zajednička ambicija zahtijevati našu ličnu posvećenost i liderstvo.

5. Primjećujemo da u Evropskoj uniji ključna mreža povezuje sve glavne gradove EU, glavne ekonomske centre i glavne luke u EU. Prepoznajemo da njeno proširenje na Zapadni Balkan omogućuje ubrzanje reformi javnih politika i regulative i koncentriše napore i ulaganja na ključne koridore i interkonekcije.

6. Saglasili smo se o ključnoj saobraćajnoj mreži za Zapadni Balkan kao što je navedeno u priloženim kartama i tabeli koje je priremila Evropska komisija. Ove mape ne prejudiciraju stavove u pogledu statusa.

7. Prihvatamo da su naše Nacionalni investicione komisije obavezne da bez odlaganja uspostave jedinstvene sektorske liste prioritetnih investicija, budući da su one preduslov za dobijanje podrške iz IPA II za investiciono kofinansiranje.

8. Sektorske liste trebaju odražavati činjenicu da su Projekti od interesa za Energetsku zajednicu (PECI) važan dio naše agende povezivanja.

9. Obvezujemo se da bez odlaganja identifikujemo i preduzmemo sve odgovarajuće mjere kao što su regulatorna pitanja, pojednostavljenje postupaka graničnih prelaza, koje bi mogle proizvesti neposredne koristi kod povezivanja za učesnike Zapadnobalkanske šestorke, i to po razumnoj cijeni.