Ukinuta Interpolova potjernica za Selimom Bešlagićem

Vijesti 18. sep 201917:34 > 17:35
Anadolija

Interpol je ukinuo potjernicu koja je, na osnovu zahtjeva Srbije, raspisana za ratnim načelnikom Tuzle Selimom Bešlagićem. Bešlagić je to potvrdio u razgovoru za BHRT.

Potjernica se odnosila na ratne događaje 15. maja 1992. godine u Tuzli u slučaju “Tuzlanska kolona”.

“Ovim slučajem bavilo se i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, ali i nadležni pravosudni organi Srbije koji su pokrenuli proces i protiv Ilije Jurišića. Jurišić je na kraju u Beogradu pravosnažnom presudom oslobođen optužbi za ratne zločine u vezi s ‘Tuzlanskom kolonom’. Mi smo se nadali da je time završen proces, ali su ostale Interpolove potjernice, jer srbijansko tužiteljstvo nije odustalo od tužbe u vezi sa ‘Tuzlanskom kolonom”, rekao je Bešlagić.

Pojašnjava da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, u međuvremenu, zaključilo da u slučaju “Tuzlanska kolona” nema elemenata ratnih zločina. “Kada smo konačno dobili potvrdu iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, uputili smo pismo Interpolu nakon čega smo dobili odgovor da su, nakon svih procedura, prvo Meša Bajrić, a potom i Selim Bešlagić, skinuti s Interpolove potjernice”.

Bešlagić kaže da je Interpol 13. jula ukinuo potjernicu koja je za njim bila raspisana i da je sada “slobodan čovjek”.

“U međuvremenu sam to i provjerio, putovao sam u Zagreb, nije bilo nikakvih problema na granici, a kada sam se vratio u Bosnu i Hercegovinu i na graničnom prelazu dobio pozdrav od naših carinika, shvatio sam da je sve to sa potjernicama konačno završeno”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad