Crnadak: Aktiviranje Sporazuma "vjetar u leđa" BiH

Vijesti 21. apr 201515:16 > 15:20
Anadolija

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak smatra da je aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH najvažniji događaj za BiH od početka evropskih integracija, te da je to "vjetar u leđa" ne samo za Vijeće ministara, već i za vlade Republike Srpske i FBiH.

Crnadak je ocijenio da BiH od danas praktično ima status pridruženog člana EU i potencijalnog kanditata.  

“Ovaj sporazum provodiće najviše dvije instance – takozvano Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje, koji će činiti Vijeće EU i Evropska komisija, s jedne strane, i Vijeće ministara BiH, s druge strane, kao i parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje koji će činiti parlamentarci dvije strane”, rekao je Crnadak na konferenciji za novinare u Banjaluci.  

On je naveo da nije moguće tačno precizirati kada će se desiti sljedeći korak u ovom procesu, ali se nada da će biti u periodu jedne do dvije godine.  

Crnadak je dodao da će mehanizam koordinacije biti jedan od prvih testova novih vlasti, ali se nada da to pitanje neće postati “novi Sejdić-Finci” problem i da će svi zajedno pristupiti njegovom rješavanju na konstruktivan način.  

Govoreći o posjeti Washingtonu i zasjedanju Svjetske banke i MMF-a, ministar spoljnih poslova BiH rekao je da je ta posjeta bila veoma uspješna, jer je ključnim ljudima ovih institucija predstavljena opredjeljenost svih nivoa vlasti u BiH da zajedno rade na reformama.  

“Najveći teret zbog podjele nadležnosti u BiH biće na entitetima, na vladama Srpske i FBiH, ali i Vijeće ministara je spreman da taj teret nosi zajedno”, istakao je Crnadak.  

Upitan da li je novi zakon o radu uslov MMF-a, Crnadak je rekao da sređivanje situacije u području radnih prava jeste uslov, ali da još nije poznato kako će to da bude definisano.

“Da li će biti riječ o novom zakonu, biće mnogo jasnije nakon posjete MMF-a BiH krajem mjeseca”, rekao je Crnadak.  

On je dodao da BiH ulaže diplomatske napore da budu obezbijeđeni novi programi podrške i saradnje i sa MMF i Svjetskom bankom, jer je to značajno i za entitete i za BiH.  

Na pitanje novinara ko je Zoran Milićević koji se pominje kao novi ambasador BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a za kojeg su pojedini mediji prenijeli da je osuđivan u Srbiji, Crnadak je rekao da Ministarstvo ne igra nikakvu ulogu u imenovanju ambasadora i da nije upoznat sa tim, ali će provjeriti.