Nelegalno stečena imovina: Zakon jasan ali mehanizam ne radi

Vijesti 21. apr 201517:57 > 19:14
N1

Niko ne može zadržati imovinu stečenu kriminalom - to stoji u zakonima u BiH. No, je li država efikasna u oduzimanju nezakonito stečene imovine!?

U Republici Srpskoj agencija postoji pet godina – oduzeli su do sada kuće, stanove, fabriku pa i avion. u Federaciji ista institucija tek je u osnivanju.

Kuće ili stanovi, skupocjeni automobili i novac. Sud BiH naredio je da se Zijadu Turkoviću i ostalima oduzme višemilionska nezakonito stečena imovina.

”Država, međutim, trenutno nema mehanizam da tu imovinu stavi pod  kontrolu. Federalna Agencija za upravljanje oduzetom imovinom tek je u osnivanju. Tako je na čekanju primjena Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine, svojevremeno najavljenog kao rješenje u borbi protiv korupcije”, kazao je Senadin Begtašević, predsjedavajući Apelacionog vijeća Suda BiH.

Zoran Mikulić kazao je da ovaj zakon sada predviđa utvrđivanje imovine koja je stečena na nelegalan način, zatim procedura privremenog oduzimanja, skladištenja, prodaje te imovine pa čak za određene slučajeve gdje nije konačnom sudskom presudom utvrđeno da je osoba kriva.

Opširnije u prilogu Jasmine Demirović.