Borenović: Rekao sam Dodiku – napuštanje institucija BiH je poraz

Vijesti 23. sep 201917:37 > 17:41
N1

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a za N1 je komentarisao sastanak političkih predstavnika iz Republike Srpske kojeg su održali sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, minulog vikenda.

Borenović je ocijenio da je značajno to što su imali priliku da kažu svoje mišljenje, da čuju razmišljanja predsjednika Srbije – jer kako je rekao, nemaju često priliku da iznose svoje stavove po pitanju situacije u Bosni i Hercegovini.

“Dobro je da smo imali priliku da porazgovaramo, da čujemo poruke Vučića, koje su korektne. Najvažnije – Srbija kao zemlja poštuje BiH, njeno dvoentitetsko uređenje, konstitutivnost naroda i Dayton kao ključni okvir. Poziva na smirenost, razumno ponašanje. Poruke su važne, svako treba da se bavi svojim poslom. Imamo mnogo različitih stavova, snova kako smo čuli, ali imamo jednu realnost. Dayton, koji garantuje dovoljno širok okvir da možemo svi da funkcionišemo”, poručio je Borenović.

Jedinstvena je i jasna poruka sa sastanka: “Ne može niko da izlazi iz dejtonskog okvira”, kazao je.

Borenoviću nije sporan sastanak u Beogradu, te je rekao da nema problem da razgovara o važnim pitanjima sa cijelim svijetom.

“Zašto to ne raditi u Zagrebu, Beogradu, Istanbulu? Imamo specijalne, paralelne veze sa Srbijom. Vučić šalje pozitivne impresije. Živimo u napetom regionu, potrebno je razgovarati. Najviše razgovaramo u Sarajevu, Banjaluci, logično je. Ne vidim zašto o tome ne razgovarati u Beogradu, možemo i u Zagrebu, Istanbulu, Washingtonu, Moskvi – kako izaći iz turbulentne situacije kojom se svi bavimo”, kazao je Borenović.

Borenović je kazao kako su stavovi približni sa stavovima predsjednika Srbije, te je poručio da svi u BiH moraju biti razvojni, odgovorni i moraju shvatiti situaciju da je Dayton dao ustavni okvir u kojem se svi mogu normalno kretati pod pretpostavkom da svako radi svoj posao.

“Svi su naglasili da treba poštovati Dayton i da je okvir i ključni preduslov da bi bilo šta radili”, naveo je u Danu uživo.

Zašto je Aleksandar Vučić spominjao sukobe, da li se razgovaralo o tome?

“Vučić je govorio da svaka tenzija nosi turbulentne dimenzije koje mogu biti opasnost za region. To je nešto što uvijek postoji u vazduhu, ali treba biti razuman i racionalan i insistirati na saradnji. Politički sukob smeta i šteti političkim odnosima”, poručio je.

On je kazao kako ne zna da li je neko imao pomisao na ratne sukobe.

“Mislim da se treba prisjetiti šta je bilo da se nikada ništa slično ne desi. Dovoljno je života palo, potpuno sam protiv bilo kakvih sukoba”, rekao je gost N1.

On je ponovio da u BiH niko nikada ne smije dozvoliti bilo kakav sukob.

Komentarišući nedavni sastanak sa Miloradom Dodikom u Laktašima – Borenović je kazao kako nije dobra ideja napuštati institucije BiH.

“Napuštanje institucija je poraz. Svoj stav smo rekli, iza njega stojimo i prisutan je svakodnevno. Svi predstavnici treba da budu tamo gdje su izabrani, dok se ne izaberu novi ljudi. To je jedino odgovorno ponašanje. Protiv sam da bilo ko izlazi iz institucija BiH, da li se radilo o Dodiku, ministrima, ljudima koji su u vrhu parlamenta. Svi oni trebaju da budu tamo”, kazao je Borenović.

Borenović je na koncu gostovanja komentarisao Programsku deklaraciju SDA, kao i ponovno vraćanje “aprilskog paketa” u parlamentarnu proceduru koju je najavio SDP.

Na svom Twitteru je napisao da se SDA vraća u 1992. godinu, SDP u 2006., a kazao je kako SNSD ponavlja istu tezu i obesmišljava značaj priče o osamostaljenju bilo koga.

“Toliko deklaracija, prijedloga, paketa. Možemo ih na desetine navesti. Samo je jedan usaglašen, koji je obavezujući. Dejtonski. Sve ostalo je bilo, nije prošlo, svako vraćanje je bespotrebno. Trebamo krenuti naprijed i vidjeti šta možemo uraditi”, poručio je predsjednik PDP-a za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad