Zastupnik Azmir Husić uložio milione maraka u bh. nogomet, gdje su ostali?

Vijesti 24. sep 201918:30 > 18:56
N1

Ulaganja u sport u Bosni i Hercegovini mizerna su posljednjih godina. Upravo je to jedan od razloga zašto BiH do danas nema kluba u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja, košarke danas nema ni na mapi evropskih reflektora, rukometna liga kasni i stagnira zbog neriješenih milionskih dugovanja Saveza. Mnogi smatraju da se BiH mora prilagoditi svjetskim sportskim trendovima i otvorite puteve stranim investicijama. Primjer za to imaju u susjednoj Hrvatskoj i Srbiji.

Gdje se nalazi sport u Bosni i Hercegovini i koliko države ulaže?

Anketa:

“Kod nas je to pretvoreno u jednu sadaku, vjerujte to je i manje od sadake”.

“(Da li država BiH ulaže dovoljno novca u sport?) Ma nikako, nimalo. Kakav sport? Nemamo mi to. Prije rata Bosna prvak Evrope, Sarajevo prvak bivše nam države, Željo prvak države. Šta sad?

Šta sad, pitali smo Ministarstvo civilnih poslova BiH koje je prošle godine dodijelilo skromnih milion i po maraka za sve sportove u državi. Prema Ustavu sport je u nadležnosti entiteta, kantona i lokalnih zajednica koje planiraju sredstava za sport. Neformiranje vlasti ostavilo je sport ove godine bez ijedne marke.

“Međutim, znate da u 2019. godini nije usvojen budžet, a kako nije usvojen budžet mi nismo mogli ni raspisati javni poziv, tako da ove godine nije bilo ni dodijele sredstava”, ističe Anđa Kalem Perić, pomoćnica ministra za sport MCP BiH.

Federacija BiH, također, milion i po maraka izdvaja godišnje za sport, dok je Ministartsvo sporta RS-a u 2018. godini izdvojilo dva miliona i 700 hiljada maraka, a ove godine planira 300 hiljada manje.

Federalni zastupnik SDP-a Irfan Čengić uputio je u inicijativu Zakon o sportskim klubovima koji bi omogućio da Udruženje građana postanu dionička društva i privuku investicije i Zakon o sportskim reprezentacijama za koje bi bilo izvođeno 10 miliona godišnje. Njihov prijedlog SDA smatra dobrim, ali ne provodivim u parlamentarnim klupama.

“Jer su zastupnici iz SDA rekli da će se potruditi da nađu rješenje do ove sjednice, a evo danas je sjednica, a nema rješenja. I mislim da ne trebamo slijediti zahtjeve iz zapadne Hercegovine koji izričito kažu da se sport ne finansira iz federalnog budžeta”, kaže Čengić.

“Sjedimo s tim ljudima ovdje u klupama i on navija za Hrvatsku prije nego za Bosnu, navija za Srbiju prije nego za Bosnu i treba njegov potpis i njegova ruka da se izglasa taj zakon. Nećemo je nikad dobiti”, zaključuje Salmir Kaplan, zastupnik SDA u PD PFBiH.

Pokušali smo dobiti stav zastupnika iz HDZ-a BiH ali i nakon obećanja nismo dobili izjavu. Međutim, zastupnik PDA Azmir Husić uložio je milione maraka u bh. nogomet u posljednjih sedam godina. Zalagaće se za smanjenje poreza osobama koje su spremne da investiraju u sport.

“Imate jednog fudbalera koji ima platu hiljadu maraka, vi na njegovu platu morate da platite doprinosa 720 maraka. (Koliko ste do sada uložiti u fudbal, konkretno evo u Tuzla City?) Jedan dan što Tuzla City postoji hajde da budemo iskreni, košta negdje između 5 i 7 hiljada maraka”, otkriva Husić.

Sportska javnost smatra da primjer svima treba biti Dinamo Zagreb, koji svojim rezultatima donosi novac i ostalim klubovima prvog ranga Hrvatske.

“Svi hrvatski klubovi na osnovu Dinama ove godine će inkasirati milion kuna, svaki klub od UEFA-e. Jer Dinamo predstavlja državu kako treba i sve to što vidimo u okruženju mislim da našim ljudima koji odlučuju treba da bude primjer kako može i kako treba da se radi”, zaključuje Denis Huseinbegović, sportski novinar.

Mnogi smatraju da se svi klubovi moraju preregistrirati iz Udruženja u dionička društva i na taj način privući strane investicije. Činjenice pokazuju da nijedan stadion u BiH nema uslove za odigravanje grupne faze nekog evropskog takmičenja, nekadašnji bh. košarkaški velikani jedva održavaju treninge, rukomet muči dugogodišnja milionska dubioza, a o ostali sportovi se skoro i ne pominju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad