Vuk Drašković: Nikakav genocidni pečat nije stavljen na Srbiju i srpski narod

Vijesti 25. sep 201921:00 > 21:17
N1

Međunarodni sud pravde je najveća sudska instanca u svetu, presudio je da je u Srebrenici počinjen genocid. Presudio je da nije odgovorna država Srbija, ni srpski narod - nego su odgovorni oni koji su naredili i počinili taj strašni zločin - poručio je Vuk Drašković u Pressingu na N1.

“Neki koji su me čuli su me psovali. Nemam ja tu šta da se pitam. Međunarodni sud pravde je najveća sudska instanca u svetu. Presudio je da je počinjen genocid. Presudio je da nije odgovorna država Srbija, ni Vojska Srbije, ni srpski narod – nego su odgovorni oni koji su naredili i počinili taj strašni zločin”, rekao je Drašković na pitanje zašto državni vrh Srbije negira genocid – a on ga priznaje.

On je poručio da država Srbije majkama Srebrenice duguje krik – a da li će neko zatražiti oprost?

“Ja jesam, ali ja nisam vlast. Ja sam propustio priliku, a želeo sam tu priliku. Želeo sam da budem srpski Willy Brandt, Walter Steinmeier. Jesam rekao da bi žrtve iz Jasenovca kriknule za žrtve iz Srebrenica. Bile bi na strani žrtve. Ne bih nikada prihvatio ono što se primilo u srpskom narodu. Nikakav genocidni pečat nije stavljen na Srbiju i srpski narod, nego na one koji su genocid počinili, po imenu i prezimenu koji su osuđeni”, pojasnio je Drašković.

Ipak, Milorad Dodik dodjeljuje ordenje presuđenim ratnim zločincima i otvara studentske centre koji po njima dobijaju imena.

“To je sramota. Sramota me bila kada je Rusija rekla da brani srpski narod od pečata genocidnosti. Oni nisu srpski narod. Nama takva odbrana nije potrebna. Ja ne pripadam genocidnom narodu, ali u tom narodu je bilo onih koji su to zlo počinili. Nikad ih niko ne smije promovisati u heroje”, izjavio je.

Ocijenio je kako poslije 5. oktobra 2000. godine i pada Slobodana Miloševića se suštinski nije dogodio prevrat tog režima.

“Sve je propalo. Nema Tita, nema kralja Aleksandra, Jugoslavije. Ima nepromijenjenih službi bezbjednosti, tajnih dosijea, koji su najveća državna tajna, o zločinima od 1945. do danas. U to se pipnuti ne smije. To je sveta knjiga. U knjigu smrti u Srbiji se ne smije taknuti”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad