Gavranović: Tramvaj u Banjaluci je samo ideja

Vijesti 22. apr 201510:03 > 10:04
N1

Gost Novog dana u temi jutra bio je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

Banjaluka brojnim manifestacijama obilježava Dan grada – 22. april. Na koji način to čini, Gavranović je rekao: “Sve smo koncipirali na način da tokom cijelog aprila imamo niz kulturnih i sportskih manifestacija kojima obilježavamo Dan grada, a ove godine i jubilej 70 godina slobode u Banjaluci. Sa manifestacijom smo krenuli 1. aprila i to prelijepim moksovskim ansamblom, a realizovali smo i niz kulturnih manifestacija. Danas, u vrhuncu tih događaja, imat ćemo i trku gradom, večeras imamo svečanu akademiju, a nakon toga i dva koncerta. Manifestacije će trajati do 30. aprila. Banjaluka ima vrlo dobar program ove godine i pružamo građanima što je više moguće sadržaja“.

Slobodan Gavranović je treću godinu na čelu Banjaluke. Na pitanje kako ocjenjuje protekli period, rekao je: “Ako bismo govorili crno i bijelo, mislim da ono što je dobro je snažan uspjeh koji smo stekli od 2000. godine pa do danas. Preporodili smo ovaj grad. Banjaluka je u ranijem periodu u ruralnom i gradskom dijelu zaostajala u pogledu infrastrukture. Mi smo analizirali stanje 2000. godine te smo tada zasukali rukave i tako smo do sada asfaltirali hiljadu kilometara. Radili smo na zaštiti obala Vrbasa, na uređenju okoline. Danas je Banjaluka lijepa oaza i to povrđuju mnogi. Problem je ono što i u drugim gradovima – svi imaju probleme sa privredom, sa sredstvima, pa tako i mi. Moramo se okrenuti privredi“.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović jedanput mjesečno organizuje kafu sa građanima. Na pitanje šta građani kažu koji su im najveći problemi, kazao je: “Privreda i zapošljavanje je top tema svih ljudi, iako Banjaluka ima najnižu stopu nezaposlenosti u BiH i iznosi oko 21 posto, računato po evropskom modelu. Mi smo dostigli neki predratni stepen nezaposlenosti. Ali, građani i dalje uglavnom traže posao”.

O projektu izgradnje tramvaja u Banjaluci, Gavranović je rekao: “To je već 40 godina stvarna ideja. Mi imamo specifičnost naših drvoreda, ali to nije smetnja. Boravio sam u Lincu tragajući za rješenjima kako bismo to realizovali. Trenutno mislim da Banjaluka nema vlastitih sredstava za taj projekat. Mi u Banjaluci, u oblasti prevoza, imamo ugovore samo sa privatnim kompanijama”.  

Već dugo grad bira novi grb. Na pitanje kako je zadovoljan dosadašnjim procesom, gradonačelnik Banjaluke je rekao: “Svi grbovi se obično ispolitiziraju. Mi imamo odluku Ustavnog suda i tragamo za najboljim rješenjem. Kada ćemo i kako doći do konačnog rješenja, vidjećemo. Javne rasprave se vode već treći put. Teško je postići saglasnost”.