Novalić: Spašavam kadar koji bi otišao, jedini je u BiH za upaljače

Vijesti 26. sep 201913:16 > 13:34
N1

Nakon održane sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine javnosti se obratio premijer Vlade Fadil Novalić, ministar finansija FBiH Jelka Milićević i Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH.

Teme sa sjednice FBiH bile su Zakon o reprezentativnosti sindikata, Zakon o radu a premijer Novalić je kazao kako su ”zapeli” na Zakonu o notarima i one stop shopu:

“Danas smo usvojili i prednacrt Zakona o reprezentativnosti sindikata koji znači završetak procesa koji smo zacrtali u Zakonu u radu. Rekli smo da ćemo donijeti taj poseban zakon, svjedoci ste da je to vruća tema ovih dana. Time bi ključne reformske aktivnosti bile završene.”

Jelka Milićević, ministar finansija FBiH kazala je kako su zakoni o doprinosima i poslodavcima upućeni u Parlament, te da su stvorili uslove za veći ekonomski rast BiH.

“Budno smo pratili šta se dešava kod poslodavaca i samih korisnika, šta se dešava sa javnim prihodima. Konstatovali smo da imamo povećanje javnih prihoda najmanje sedam posto godišnje, to je stvorilo nove uvjete. Sniženje ide za mirovinski fond, ima prostora i za sniziti doprinose na prostoru zapošljavanja s tim da ćemo imati manje ostvarene prihode u Zavodu za zapošljavanje, ali će se to nadoknaditi”, kazala je Miličević.

Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike govoreći o reformi radnom zakonodavstvu, kazao je kako Zakona o reprezentativnosti sindikata predstavlja nastavak na radu reformi.

“Po sadašnjem zakonu poslodavci imaju trošak rada 41,5 posto što znači, mi ovim amandmanima imamo sniženje na 32,5 posto. Mi u bližnjem okruženju imamo najnižu stopu. Svi su nam rekli da smo previše ambiciozni. Imali smo veliki dio oporezivih primanja”, rekla je Miličević.

Online magazin Žurnal objavio je kako je dvostruki osuđenik za kriminal Muhamed Gurbeta imenovan za savjetnika premijera Fadila Novalića. Premijer je kazao kako je Gurbeta jedini inžinjer u BiH za razvoj upaljača:

“Ja spasavam jednog kadra koji bi otišao u inostranstvo, ništa drugo ja ne radim. On ima spremu, jedini je u BiH za upaljače, zadovoljava naše uvjete o zapošljavanju.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad