Varatanović: Ovo je vrijeme kada moramo reći dosta, nema opravdanja za napad

Vijesti 28. sep 201909:26 > 09:36
N1

Amra Varatanović iz novinske agencije "Patria" je u rubrici PRESS ovog jutra na N1 komentarisala društveno-političku svakodevnicu, uz osvrt na sinoćnji napad na redakciju portala Radio Sarajevo.

“Svjedoci smo da je došlo do huliganskog upada gdje su upućene prijetnje uredniku i pod prijetnjom životom bio je primoran obrisati tekst koji je istinit. Zabrinjavajuće je da je napad potrajao i da je čovjek bio primoran zvati redom redakcije koje su imale tu vijest”; istakla je Varatanović povodom sinoćnjeg napada i upada u redakciju portala Radio Sarajevo.

“Ne može se u demokratskom društvu desiti da se izvrši huliganski napad u bilo koju redakciju. Drago mi je da se brzo reagovalo i da su uhapšeni. Drago mi je da se veliki broj medija uključio i podržao kolege. Ovo je momenat da se organizujemo jer ako budemo čekali institucije, nećemo biti zaštićeni. Ovo je vrijeme kada naš esnaf mora reći DOSTA. Dosta napada političara, huligana, građana. Nema opravdanja za ovo što se dogodilo. Puna podrška kolegama sa portala”, poručila je Varatanović.

Komentarišući sinoćnji napad huligana na redakciju portala Radio Sarajevo, Varatanović je kazala da se napadi na novinare u BiH rijetko sankcionišu.

“Ne znam zašto ljudi čekaju krajnji događaj kao što je bio onaj sinoć. Napadi na novinare se vrlo rijetko sankcionišu. Imamo primjer kolega sa BN-a gdje nakon godinu dana napadač nije sankcionisan”, kazala je.

“To nije duh demokratije i to nije sloboda medija. Ne možemo se slobode medija sjetiti 3. maja kada je svjetski dan štampe. Najviše me boli još što nemamo tu solidarnost između medija”, istakla je Varatanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad