"Vi u RS možete biti uvjereni da u Vučiću i Srbiji imate braću i sestre"

Vijesti 28. sep 201915:54 > 16:00
N1

Počasni predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić obratio se danas delegatima i gostima Sabora tokom kojeg je se obilježava i dvadeset godina postojanja PDP-a.

Ivanić je istakao da je ponosan što vidi mnoga lica koja su bila na istom mjestu prije 20 godina kada je PDP osnivan, ali ga posebno raduje što vidi mnoge koji su u PDP-u politički stasavali, za koje je uvjeren da su budućnost ne samo PDP-a, nego i Republike Srpske.

On se osvrnuo na proteklih dvadeset godina i istakao da je najbitniji zadatak u politici jačati i čuvati institucije. „Nas ne čuvaju pojedinci, nas sve čuvaju institucije“, kazao je.

Ivanić je kazao da čvrsto vjeruje da Republika Srpska mora biti moderno, snažno društvo, koje nije izolovano, nego otvoreno, gdje ljudi ostaju, rade, gdje je zakon jednak za sve.

„Mi želimo da stvaramo društvo kojim ćemo se ponositi. To je cilj i obaveza svih nas“, istakao je.

Potpredsjednik Evropske narodne partije Antonio Tajani istakao je u video poruci emitovanoj na Saboru PDP-a da je ta najveća evropska organizacija ponosna na svoju članicu, PDP.

„Sa predsjednikom Branislavom Borenovićem na čelu, već ste pokazali da ste progresivni, da vodite odgovornu politiku za cijelu zemlju. Kao Evropska narodna partija, mi smo tu da vas podržimo kao jake partnere koji se mogu suočiti sa promjenama, koji će ojačati vladavinu prava, omogućiti nezavisnost pravosudnih institucija i boriti se protiv korupcije. Sve su to veoma važne i neophodne reforme na evropskom putu“, rekao je Tajani.

Pisma čestitke su uputili predsjednik Međunarodne demokratske unije i bivši premijer Kanade Stiven Harper i liderka njemačkih Demohrišćana Anegret Kramp – Karenbauer.

Šef Kluba poslanika Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović pozdravio je goste i delegate u ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. On je istakao da je cilj Srbije dugoročna stabilnost.

„Naš cilj je rješavanje svih problema na Balkanu, a vi u Republici Srpskoj možete biti uvjereni da u SNS-u, Aleksandru Vučiću, Srbiji imate više od prijatelja – imate braću i sestre koji su tu da vas podrže u političkom i ekonomskom smislu“, poručio je.

Aleksa Bečić, lider Demokrata Crne Gore, rekao je da nema dilemu ko je njihovoj stranci partner u Republici Srpskoj.

„Dovoljno je bilo da upoznam predsjednika Borenovića i druge ljude iz PDP-a da znam da imamo isti ideal: moral ispred svega, obraz iznad svega, da želimo da služimo narodu, a ne da ga lažemo, krademo, zavađamo. Mi želimo da spajamo, ne da razdvajamo“, rekao je Bečić.

On je istakao želju za budućnost, da se udruže, kako je rekao, zdrave regionalne političke snage.

„Mi moramo da širimo regionalnu pobjedničku koaliciju, koaliciju budućnosti, koaliciju spasa“, naveo je.

U ime VMRO-DPMNE iz Sjeverne Makedonije Saboru se obratio član Predsjedništva te stranke Igor Nikolov.

U ime Fidesa, stranke mađarskog premijera Viktora Orbana, govorio je izaslanik Patrik Torok, a obratio se i član Predsjedništva opozicione Demokratske stranke Albanije Krešnik Čolak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad