Redžo Mehić za N1: Penzioneri, nemate razloga za brigu

Vijesti 30. sep 201916:30 > 17:48
N1

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je danas za N1 da ''penzioneri nemaju razloga za brigu'', nakon što je Vlada FBiH najavila izmjene Zakona o doprinosima i porezu na dohodak.

Penzije za penzionere u Federaciji Bosne i Hercegovine, podsjećamo, stižu u petak 4. oktobra, najavili su iz federalnog Zavoda PIO/MIO. Koeficijenti ostaju isti, kažu iz Zavoda, dodajući da pomno prate situaciju nakon što je Vlada FBiH najavila izmjene Zakona o doprinosima i porezu na dohodak.

Ima li, dakle, razloga za brigu?

”Nema razloga za brigu, ovu odluku Vlade da u parlamentarnu proceduru uputi dva zakona treba posmatrati u kontekstu reformske agende, a tiče se ustroja socijalnih davanja. A sve u koordinaciji s odlukom Vlade od jula, da se pređe na isplatu penzija putem trezora od januara naredne godine. Svako rješenje ima dvije strane, kad kažem da nema problema, temeljim to na sljedećim podacima: najgore je kad nekome nešto uzimate, a ne govorite šta mu dajete. Nisam bio informiran i nisam bio pitan oko ovog zakona. I zatekao me. Još uvijek nemam integralni tekst, ali sam pitao i došao do zaključka da je neophodno bilo donijeti ova dva zakona kako bi se ustrojilo stanje o ovoj oblasti’‘, ispričao je Mehić u razgovor s Daliborom Mrdićem.

Potom je dodao se čine napori za vanredno usklađivanje penzija.

”Penzioneri da znaju da Savez čini napore da se ide na varnedno usklađivanje penzija. Odgovora još nema, neću da budem dosadan, ali očekujem pozitivan ishod. Svi su argumenti na strani penzionera i postoje svi uslovi, nema nikakvih problema oko toga”, ispričao je on.

”Zakon koji je na snazi je bio veoma fleksibilan i dao je mogućnost vladi Federacije da vrši vanredno usklađivanje i Vlada je to učinila. Moramo imati socijalnog osjećaja”, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad