Sarajevo: Stablo se obrušilo u u dvorište stambene zgrade, oštećeni automobili

Vijesti 01. okt 201910:19 > 10:22
KJKP PARK

Ekipa Parka, koja djeluje pri Kantonalnom štabu civilne zaštite i reaguje u hitnim slučajevima jutros je oko četiri sata poslije ponoći imala intervenciju na uklanjanju dijela obrušenog stabla u ulici Danijela Ozme br. 1. u Sarajevu.

Dio krošnje javora, starog i visokog nekoliko desetina metara obrušio se u toku noći u dvorište stambene zgrade, a prilikom pada oštećeni su i automobili parkirani u neposrednoj blizini stabla.

“Na poziv Kantonalnog štaba civilne zaštite odmah je reagirala Parkova jedinica za njegu i zaštitu stabala, koja inače u ovakvim situacijama djeluje pri Civilnoj zaštiti KS. Već u četiri sata bili su s motornim pilama i auto korpom na terenu, orezali i uklonili ogromne dijelove obrušene krošnje i sa stabla uklonili oštećeni dio. S obzirom da za stablo javora ranije nije bilo izdato rješenje općinske komisije za njegovo orezivanje ili uklanjanje, stanari obližnjih zgrada već danas će podnijeti zahtjev Općini za izdavanje rješenje, kako bi Parkova ekipa orezala i preostali dio krošnje javora, odnosno izvršila njegovu dekaptažu”, saopćeno je iz KJKP Park.

KJKP PARK
KJKP PARK
KJKP PARK
KJKP PARK
KJKP PARK
KJKP PARK
KJKP PARK
KJKP PARK
KJKP PARK

Nakon te intervencije Parkova ekipa produžila je na drugu lokaciju, odnosno nastavila je redovne radove na orezivanje rizičnih i velikih stabla platana u Butmirskoj cesti.

“U toj ulici već desetak dana radnici Parka specijalizovani za ove poslove vrše orezivanje starih i rizičnih grana nekoliko desetina godina starih stabala, a cjelokupan posao radi se po odobrenju, odnosno rješenju Općine Ilidža. Cjelokupan posao zbog s obzirom na visinu stabala vrši se iz krana auto korpe i pomoću sajli. Već su završene oko dvije trećine posla. Sutra će ova ekipa preduzeća zajedno s mehanizacijom započeti orezivanje i oblikovanje krošnji stabala platana u drvoredu u ulici Hrasnička cesta. Riječ je o nekoliko desetina platana u drvoredu uz saobraćajnicu, a vršit će se orezivanje starih grana, oblikovanje i orezivanje krošnji, te podizanje nivoa samih krošnji”, navode.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad