Radnici Rafinerije nafte Brod zabrinuti za svoju egzistenciju

Vijesti 01. okt 201916:24 > 19:29
N1

Nakon prvih otkaza u Rafineriji nafte Brod, strah za sudbinu ovog preduzeća, ali i radnih mjesta sve je veći. Premijer Radovan Višković vjeruje na riječ Rusima da se ne povlače iz naftnog giganta. Tražili su kažu, da se ubrza istraga oko prošlogodišnje havarije na glavnom postrojenju - isomax. Čeka se i na završetak gasifikacije, a u najboljem slučaju rafinerija kreće sa radom sredinom 2020. godine.

Dvadeset tri godine života i rada, kao tehnolog za gorivo proveo je Željko. U brodskoj Rafineriji za njega više nema mjesta. Proglašen je viškom.

“Imam 5 godina do penzije, ne znam ni sam kud ću, ni šta ću. Mene sad sa ovim godinama neće niko da zaposli, a da vam kažem i profesionalno oboljenje zbog tih otrova tamo, nije čovjek ni zdrav više”, kazao je Željko Radulović, otpušteni radnik Rafinerije Brod.

N1: Jesu li odluke o tehnološkom višku došle izneneda?

“Nisu. Već 10 godina trpimo agoniju tehnnoološkog viška, otkad su Rusi došli, svake godine tehnološki višak, u agoniji smo, non stop, nekoj ucjeni”, odgovorio je.

Sa nekadašnjih 1.650 radnika, na poslu je ostalo njih 668.

No, nije sva razlika otpuštena. Prirodni odliv, penzionisanje, uticala su na to, ističu sindikalni predstavnici.

Ipak, podvlače, nije dobro što se u potpunosti gase neka radna mjesta.

“Normalno da ljudi ostali imaju strah, šta će se dešavati sa ostalim. Do havarije smo radili uredno, plate su uredne bile, kao i danas. Posle te havarije dešava se sve ovo, kreće nekom stranputicom, Rafinerija prestaje sa radom, mi smo imali stalno obećanja, međutim u praksi je to malo drugačije”, kazao je Siniša Grabovac, sindikalni povjerenik Rafinerije Brod.

Ništa neće biti drugačije, uvjeravali su Rusi premijera Viškovića. Postavio im je jasna pitanja. Izrazili su i svoje sumnje u vezi havarije, čiji se uzrok i dalje utvrđuje..

Je li vi stajete, gasite, odlazite…? Ne! Oni sumnjaju da havarija u Rafineriji Brod se nije desila, nego da je stvar, da ne koristim termine”, kazao je Višković pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.

Termine, preciznije, vremenske očekuju radnici, zabrinuti za svoju egzistenciju. Nezavisno od realizacije projekta gasifikacija Rafinerije, koji bi trebao da donese ekonomske, ali i ekološke benefite, traži se i strateški partner za nastavak proizvodnje.

Prema našim saznanjima, u avgustu je delegacija iz Litvanije obilazila postrojenja, a sindikati detaljnije informacije očekuju u oktobru od menadžmenta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad