Tuzla obilježava dan oslobođenja od fašizma

Vijesti 02. okt 201915:53 > 17:07
N1

Prije 76 godina Tuzla je postala prvi veći grad oslobođen od fašizma u Evropi. Oslobođenje Tuzle 2. oktobra 1943. je predstavljalo veliku vojnu i političku pobjedu koju su izvojevale antifašističke jedinice Narodno oslobodilačke vojske. Građani Tuzle danas su na spomen obilježju narodnim herojima odali počast i položili cvijeće te se podsjetili još jednom da se protiv fašizma svaki pojedinac mora boriti sada baš, kada ova pošast još jača u svijetu.

Tuzla je bila važan ekonomski i politički centar, značajna vojno-strateška pozicija okupatora te raskrnica puteva. Tada dok se borio za slobodu, Pašana Mehemdovića zarobila je vojska NDH i odvela bojniku.

“Bojnik je bio tako ljubazan da me ošamari da sam ja pao dole. Kad sam pošao ustati, on je mene išutao nogama. Rekao je: Vodite ovog bandita da prenoći u zatvoru. Ujutru ga predajte Njemcima i recite da je zarobljen kao partizan”, priča nam Pašan.

Građane smo pitali ima li danas fašizma u Tuzli i evo šta su nam kazali:
“Ja mislim da u Tuzli nema fašizma. Tuzla je uvijek multietnička bila”;
“Ne bi trebalo biti koliko ja znam”;
“Ja mislim da je ovdje još uvijek najbolja situacija što se tiče gradova u FBiH”;
“Nema u Tuzli fašizma što se tiče toga. Ide se na to da narod živi i da se neko okani više toga. Da bude sloboda narodu, da živi slobodno”;
“Tuzla kao Tuzla, mislim da nema”.

Generalno problema ima, a to je izražena anitfašistička nepismenost i fašizacija društva koja je zavladala u BiH ali i Evropi.

“Izgleda da smo se svi uspavali jer smo mislili da je 1945. fašizam nestao. Međutim, kao što vidite u Evropi sve više je tih fašističkih pokreta i čudno je da Evropa ne radi ništa, ta Evropa koja je rekla: Nećemo fašizam. Jest da su to parcijalni pokušaji ali fašizam nažalost nije zaustavljen”, kaže Selim Bešlagić.

“Ima na Google na pa neka vide ko se borio od 1941 do 1945 i protiv koga. Drugo, nemoguće se to uraditi dok su na vlasti nacionalisti koji veličaju fašističke glavešine. Koje dozvole, naprimjer u Kalesiji, da dvije glavne ulice nose imena ustaških oficira”, kaže Zlatko Dukić, Savez antifašista i boraca NOR-a TK.

Na mladima svijet ostaje, a oni moraju znati da zločinac nije heroj ali ih to obrazovni sistem ne uči. Poseban problem je govor mržnje koje ima serviraju starije generacije.

“Slabo učimo, ali dešava se. Ja nemam nikakav primjer”, kaže Ines Stjepanović, učenica.

“U školi malo učimo ali ja sam čitao nešto više o tome i učio. Ima fašizma. (N1: U kojem obliku?) U nacionalističkom”, dodaje Muris Mujić, učenik.

“Potrebno je da mladi njeguju antifašističke vrijednosti, posebno danas kada imamo trend migracija kada trebamo prihvatati različito i drugačije jer imamo pojavu i drugih trendova koje trebamo njegovati kako bismo bili u toku sa drugim evropskim gradovima, zemljama ali i globalno”, kaže Mirnes Ćerimović, Omladinski pokret „ Revolt“ Tuzla.

Iako ima 93 godine, Pašan kaže, da ima snage i da ga ko pita, opet bi krenuo u akciju i ponovo se borio za isto.

“Ja bih sada organizovao jedinice i vojsku i sve moguće aktivnosti da se ova vlast promjeni”, kaže Pašan sa početka priče.

Tuzla je prije 76 godina pokazal i svima dokazala da je zajedničkim snagama moguće pobijediti fašizam. Tada je postala sinonim slobodarskog grada. Tuzla i danas nastoji njegovati tradiciju poštivanja, solidarnosti, tolerancije i različitosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad