Ružne scene ponovo na domaćim terenima

Vijesti 03. okt 201918:54 > 19:05
Screenshoot

Ružne scene ponovo dolaze sa bosanskohercegovačkih terena. Savez je osudio huligane koji su sinoć pravili nerede na stadionu Pecara. Sportska javnost poručuje da cijeli sistem mora funkcionisati da minimizirali huliganstvo u nogometu. Dok stručnjaci ističu da se nacionalizmu i fašizmu na nogometnim terenima mora stati u kraj - drastičnim pooštravanjem kazni.

Nemile scene sinoć u Širokom Brijegu na utakmici Kupa BiH između Širokog i Sarajeva ponovo su otvorile problem huliganstva u državi. Trener Širokog okarakterisao je to “folklorom u BiH”. Upravo u ovom gradu prije 10 godina ubijen je navijač Sarajeva – Vedran Puljić. Za njegovu smrt do sad niko nije odgovarao.

“Vjerovatno nekome nije u cilju da bilo ko odgovara za Vedranovo ubistvo, jer parola na sjeveru koja glasi ‘Vedrana je ubila policija’ nije napisana tek tako. To su napisali momci koji su bili taj dan dole. I oni znaju ko je i odakle pucao. Ime tog čovjeka je javna tajna. Ništa se nije promijenilo posljednjih 10 godina, očit primjer je jučerašnja utakmica u Širokom Brijegu. Zabranili su unošenje transparenta sa Vedranovim likom. Očito se zakon sprovodi samo na klubovima iz Sarajeva”, tvrdi Igor Puljić, brat ubijenog Vedrana Puljića.

Nogometni savez BiH oštro je osudio sinoćnje ponašanje huligana na Pecari, nazvavši njihove ispade ksenofobijom i mržnjom. Sinoćnja utakmica Širokog Brijega i Sarajeva nije trebala biti nastavljena, smatra novinar Saša Ibrulj. Dodaje da se ne može kazniti ni policija niti tužilaštvo koji su nedovoljno ili nikako uradili na rasvjetljavanju nemilih scena, te da je slučaj Vedrana Puljića sramota za cijelu BiH.

“Ovo nije problem policije, ovo nije problem navijača, ovo nije problem nogometnog saveza, ovo nije problem fudbala. Ovo je jedan društveni problem, kojem treba prići zajednički da bi se riješio. Problem se neće riješiti tako što se nešto zabrani, tako što navijači ulaze u 15. minuti, a izlaze u 75.”, pojašnjava Saša Ibrulj, novinar Telesport.hr.

Za početak bitno je da se maksimalno poštuju pravila koja već postoje i nakon toga bi se broj ružnih scena smanjio, objašnjava sportski novinar Adis Hadzić. Primjer nam, kaže, treba UEFA i njen sistem oštrih kazni za ispade navijača.

“Sigurno da se trebaju pooštriti ogranizacijski aspekti, odnosno zahtjevi koji se stavljaju pred klubove kako bi utakmice bile što bolje organizovane. Kako bi se te mogućnosti da dođe do incidenta svele na minimum. Mislim da u organizacijskom aspektu imamo najviše prostora za napredovanje”, smatra Hadžić.

Da bi napredovali stručnjaci podučavaju da moramo razlikovati navijače od huligana. Huligani imaju izražene predrasude i mržnju prema drugim grupama. Sistem mora imati mnogo oštre kazne.

“Kod nas je rat na području bivše Jugoslavije počeo na fudbalskim terenima. Sve to što se dešava oko navijača nikako se ne može izvaditi iz društvenog konteksta. Naš društveni kontekst je obojen nacionalizmom, pa mogu reći u mnogim situacijama ispoljavanje na tribinama prelazi u ozbiljan fašizam. Nažalost naše društvo nema odgovor na takve pojave. Sankcije koje se dešavaju su veoma blage”, kaže Remzija Šetić, sportski psiholog.

Svi su saglasni da pooštravanje kazni za ispade navijača nije jedino efektivno rješenje sa smanjivanje huliganstva na bh. terenima, ali i izvan njih. Sportski novinari poručuju da cjelokupno bosanskohercegovačko društvo mora raditi na fudbalskoj kulturi i da je to dugotrajni proces. Najvažnije od svega je da više nikada nijedan život ne smije biti izgubljen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad