Nović: Bliži smo formiranju vlasti nego prije mjesec dana

Vijesti 08. okt 201908:00 > 08:03
N1

Šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda parlamenta BiH Sredoje Nović istakao je da razgovori koji se vode idu u pravcu formiranja Savjeta ministara i da su rezultati mogući ukoliko ponovo ne bude ekstremnih zahtjeva pojedinih lidera u Federaciji BiH.

“Čini mi se da smo sada bliži završetku pregovora nego prije mjesec dana”, rekao je Nović sinoć za Alternativnu televiziju.

Nović napominje da su u zabludi politički lideri koji misle da im odgovara ova situacija u kojoj trpe i entiteti, jer smatraju da će ih građani više cijeniti na budućim izborima.

On ističe da je neformiranjem vlasti na nivou BiH, te nepoštovanjem sporazuma o formiranju vlasti na nivou BiH isključivo ”pokazana slabost i kukavičluk SDA”.

Politički lideri koji su potpisali sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH, ako su htjeli išta da učine, imali su priliku tada, jer je to bio vrhunski dokument, koncipiran na bazi zajedičke volje svih aktera koji su ga potpisali”, rekao je Nović.

On naglašava da se to što ni nakon godinu od opštih izbora u BiH nije formirana vlast na nivou BiH tiče i bezbjednosne situacije u zemlji, te da migranti više nisu pitanje bezbjednosti samo BiH, već i drugih zemalja Balkana, Zapadne Evrope i Evrope u cjelini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad