Održana EUFOR-ova noćna vojna vježba na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

Vijesti 10. okt 201911:30 > 11:37
EUFOR

U sklopu vježbe „Brzi odgovor 19”, sinoć je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo održana noćna vojna vježba.

“EUFOR-ove trupe su u sklopu vježbe „Brzi odgovor 19” pokazale svoju sposobnost da osiguraju Međunarodni aerodrom Sarajevo i izbore se sa širokim spektrom prijetnji po sigurno i stabilno okruženje. Po završetku komercijalnih letova za taj dan, Višenacionalni bataljon i organi za provođenje zakona su zajedno brzo ušli na aerodrom, uspostavili kontrolne tačke i zaštitili ključnu infrastrukturu”, saopćeno je iz EUFOR-a.

Major Probst iz EUFOR-a je na aerodromu izjavio:

„Saradnja između EUFOR-a, organa za provođenje zakona i Uprave aerodroma bila je izvrsna. Radeći rame uz rame sa našim bh. kolegama, mi smo pokazali sposobnost da brzo osiguramo i zaštitimo sarajevski aerodrom. Čuvanje ključne infrastrukture u državi je izuzetno važno za očuvanje sigurnog i stabilnog okruženja, a kada se to obavlja uz izuzetnu saradnju, to mi daje nadu za budućnost”.

EUFOR
EUFOR
EUFOR
EUFOR
EUFOR

Scenarij na aerodromu u Sarajevu je tek jedan od izazova sa kojima se suočavaju vojnici EUFOR-a u sklopu vježbe „Brzi odgovor 19”. Vojnici iz Austrije, Bugarske, Grčke, Rumunije, Ujedinjenog Kraljevstva i KFOR-a, koji su pojačanje EUFOR-u, izvode istovremeno vježbu u cijeloj BiH. Svaki scenarij vježbe uključuje blisku saradnju EUFOR-ovih snaga sa organima za provođenje zakona, državnim agencijama i samostalnim organizacijama u mjestima poput Banjaluke, Mostara, Čapljine, Manjače i Trebinja.

Vježba „Brzi odgovor“ je godišnja provjera osposobljenosti EUFOR-a da izvrši brzo pojačanje svojih snaga u BiH dijelom svojih rezervnih snaga, koje su u stanju visoke pripravnosti u partnerskim zemljama. „Brzi odgovor“ je velika vježba koja se izvodi od 7. do 11. oktobra i kojom se pokazuje odlučnost EU i njena predanost Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad