Pokrenuta inicijativa za osnivanje medrese u Banjaluci

Vijesti 12. okt 201908:25 > 08:29
Anadolija

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dao je saglasnosti na inicijativu Muftijstva banjalučkog o osnivanju medrese u Banjaluci te naložio da se izradi elaborat o realizaciji ovog projekta, saopćeno je iz Islamske zajednice nakon 11. redovne sjednica Rijaseta.

VEZANE VIJESTI

U sapoćenju piše i da je Rijaset razmatrao Izvještaj o organizaciji zekata za 1440/2019. godinu, Izvještaj o organizaciji i realizaciji akcije kurbana i Izvještaj o organizaciji hadža za tekuću godinu.

”Ove godine je evidentiran značajan porast u iznosu prikupljenih sredstava zekata i sadekatu-l-fitra, što, prema zaključku Rijaseta, ukazuje na stepen povjerenja koje vjernici imaju u instituciju Islamske zajednice i bejtu-l-mal i predan rad imama i organa zajednice. Za sve tri ove aktivnosti islamske zajednice Rijaset je usvojio niz mjera za unapređenje buduće organizacije.

Također je na sjednici razmatrano više drugih pitanja iz nadležnosti Rijaseta, te pravilnika među kojima je i Pravilnik o stručnom usavršavanju, vrednovanju i napredovanju kadrova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini”, saopćeno je.

Podsjećamo, izborno tijelo Islamske zajednice u BiH danas će na sjednici u Sarajevu između dva kandidata, sadašnjeg reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića i zastupnika u skupštini Republike Srbije i bivšeg muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića, izabrati reisu-l-ulemu za naredni sedmogodišnji mandat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad