Delegacija EU za N1 o navodima Jukić i Tegeltije o "rušenju" VSTV-a

Vijesti 17. okt 201915:01 > 15:11
N1

Čelni ljudi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, predsjednik Milan Tegeltija i potpredsjednica Ružica Jukić, nedavno su iznijeli tvrdnje da se radi na rušenju ove institucije.

Pod naslovom “Tko sprema raspad VSTV-a?”, Jukić je navela da je “ovih dana ‘došla’ je do nje informacija o planu pojedinih ambasada, da gospodin Memić održi sastanak sa Glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, dana 14. 10. 2019. godine., a nakon toga da održi proteste i da se kaže da je za sve krivo VSTV BiH”.

Nakon toga će, tvrdi Jukić, “gospodin Reinhard Priebe, nezavisni ekspert Evropske unije, dostaviti izvještaj koji će biti loš po pravosuđe, te da će zajedno sa Američkom ambasadom tražiti od gospodina Inzka da iskoristi Bonske ovlasti prema VSTV-u tj. da raspusti njegove članove”.

Ona je novinarima BIRN-a BiH rekla da ne želi s medijima podijeliti dokaze na osnovu kojih je optužila strane ambasade i druge institucije da žele srušiti VSTV. Također, Jukić je navela “da bi voljela da je ova informacija laž”.

VEZANE VIJESTI

Nakon Jukić svoja “saznanja” iznio je i prvi čovjek VSTV-a Milan Tegeltija koji je kazao da “ne može da komentariše nešto što se još uvijek nije desilo”, ali je ipak naveo da “ne može ni da isključi postojanje takvih ideja i razvoj jednog takvog scenarija, iz razloga što su i do njega došla slična saznanja iz ozbiljnih međunarodnih krugova”.

Iz Ureda za odnose s javnošću Amasade SAD-a u Sarajevu i Ureda visokog predstavnika su poručili da ne žele komentarisati izmišljotine i špekulacije.

Na upit N1 iz Press odjela Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini su odgovorili da u kontekstu inicijative koju je pokrenula Evropska komisija za poboljšanje praćenja i odgovornosti sistema vladavine prava u Bosni i Hercegovini, viši nezavisni stručnjak, gospodin Reinhard Priebe, zadužen je da pripremi izvještaj o sistemu vladavine prava.

“Očekuje se da će izvještaj biti finaliziran nakon javnog događaja o vladavini prava, koji je zakazan za novembar, a koji će okupiti institucije sa svih nivoa vlasti, civilno društvo i akademsku zajednicu iz cijele zemlje. Očekuje se da će izvještaj biti objavljen povodom održavanja Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u decembru 2019. godine na kojem će se o njemu i diskutovati. Evropska unija stoga ne može komentarisati sadržaj izvještaja koji nezavisni stručnjak tek treba da sačini. Evropska unija očekuje da se svi akteri u sistemu vladavine prava u Bosni i Hercegovini suzdrže od neutemeljenih špekulacija i fokusiraju na provedbu ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije u oblasti vladavine prava, posebice na jačanju nezavisnosti, nepristrasnosti i odgovornosti pravosuđa”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad