Fahrudin Radončić za N1: Prijedlog džentlmenskog dogovora za formiranje vlasti

Vijesti 18. okt 201918:15 > 19:57
N1

Teško je krivicu plasirati samo na jednu stranu. Stranke su se bavile populizmom - a BiH ima ozbiljne probleme u entitetskim i nacionalnim odnosima. Dešava se situacija kao i prije šest-sedam godina kada se na vlast čekalo 16 mjeseci - poručio je u programu N1 Fahrudin Radončić, lider SBB-a.

Njegova stranka je legalistička, kazao je – stoga:

“MAP ili ANP regulira zakon. To treba da uradimo. SBB je raspoložen ka NATO paktu, stalo nam je do vojne stabilnosti i ekonomskih standarda. Prerano je da govorimo šta će BiH u NATO – hajde da ispunimo prvo ono što smo preuzeli zakonom”, izjavio je za N1 Radončić.

“HDZ insistira da su Bošnjaci izabrali člana Predsjedništva. Tu treba prići na realan način. Ne možem 10 godina da riješimo presudu Sejdić-Finci. Treba predložiti mapu puta, jedan džentlmentski dogovor, gdje će se u jednoj godini riješiti jedno, u drugoj drugo – nerealno je sve riješiti odmah”, poručio je.

Parlamentarci moraju zaraditi svoju plaću – njegova je poruka, a dodao je kako on veći dio svojih primanja daje u humanitarne svrhe.

“Ključne karte drže nacionalne stranke, SDA, HDZ i SNSD. Mi ostali moramo da budemo participanti u vlasti, ali odgovornosti SBB-a nema. Mi smo pristali da uđemo u bosanski blok iz strateških razloga, ne želimo da Izetbegović ima oslabljenu pregovaračku poziciju prema HDZ-u ili SNSD-u”, kazao je rekavši da se Izetbegović konsultuje kada ide na pregovore oko formiranja vlasti.

Za N1 je kazao da su on i Bakir Izetbegović dugo razgovarali na ručku, jučer, 17. oktobra.

“Dogovarali smo neke stvari oko ANP-a i druge delikatne teme. Postoji koordinacija između nas dvojice, kao Bošnjaka”, rekao je Radončić – dodavši kako ima i zdrav odnos sa Željkom Komšićem.

“Prema mojim informacijama – pregovori oko formiranja vlasti idu dobro, bliže se zajedničkom rješenju, a tri člana Predsjedništva prema jednom kompromisnom dogovoru, a to znači ispunjavanje zakonskih obaveza”, rekao je Radončić za N1.

S druge strane – nije prihvatio pojedine tvrdnje da je Željko Komšić sam spasio NATO put BiH.

“Sve bošnjačke stranke, stranke ljevice, SDP, DF, hrvatske stranke su vrlo odgovorne na NATO putu. Nema tu lidera. Svebošnjački cilj je NATO, sve stranke u FBiH žele i traže isto. Tu niko ne može popustiti Dodiku. Ne može Komšić voditi Bošnjake na NATO put, mi smo prvi politički narod. Komšić ima principijelne namjere – ali ne prihvatam”, izjavio je Radončić.

Što se tiče formiranja nove većine u Parlamentu BiH – Radončić je rekao da ona nije realna bez SNSD-a.

“SNSD ima četiri delegata u Domu naroda. Praktično – nijedan zakon ne bi imao prolaza. Nije to realna disciplina. Ako Šarović misli da može – neka proba. Nemam ništa protiv”, poručio je Fahrudin Radončić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad