Beograd: Održane završne riječi za ratni zločin u Bosanskoj Krupi

N1

U Specijalnom sudu u Beogradu su održane završne riječi za ratni zločin u Bosanskoj Krupi 1992. godine, kada je ubijeno 11 muškaraca.

Tužilaštvo za ratne zločine je na današnjem suđenju zatražilo pravdu za 11 ubijenih muškaraca. Postupajući tužilac Bruno Vekarić traži da okrivljeni Joja Plavanjac bude osuđen na 20 godina zatvora, a Zdravko Narandžić na 8 godina.

Oni se terete da su 1992. godine u Osnovnoj školi Petar Kočić u Bosanskoj Krupi držali zatvorene civile bošnjačke nacionalnosti, a potom ih ubili.

Radi se o 11 mladih ljudi, starosti od 18 do 23 godine, čija su tijela ekshumirana iz jame “Zvečarka” u opštini Sanski Most 2006. godine.

Branioci optuženih su poručili da tužilac tokom završnih riječi nije uspio da pruži jasne dokaze koji potvrđuju da su Plavanjac i Narandžić izvršili zločin za koji se terete.

Oni su ukazali da pojedini iznijeti dokazi nisu tačni i da zamjeraju što im tokom ročišta nije bio odobren prijedlog da se saslušaju svjedoci koje su oni predložili.

Po izlasku iz sudnice, optuženi i advokati nisu željeli da daju izjave za medije. Advokat Aleksandar Nikolić je kratko poručio: “Ne mogu stvarno, evo čuli ste u završnoj riječi, nemam šta više da kažem”.

Optužnica protiv Plavanjca i Narandžića je prenijeta iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Okrivljeni Plavanjac je tokom počinjenog zločina pripadao snagama Vojske Republike Srpske, dok je Narandžić bio pripadnik čete vojne policije.

Od počinjenog zločina prošlo je 27 godina, a oni su i dalje na slobodi. Zato porodice žrtava i tužilaštvo poručuju da se nadaju da će pravda biti zadovoljena i da će okrivljeni biti proglašenim krivim.

Objava konačne presude zakazana je za 15. novembar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad