Iz kojih pravaca droga stiže u BiH (VIDEO)

N1

Policijske i sigurnosne agencije u BiH ove su godine provele veliki broj akcija na suzbijanju krijumčarenja droge.

Samo u prvih devet mjeseci zaplijenjeno je više od 100 kilograma droge.

Podaci koje imamo za zada pokazuju da trgovina narkoticima u BiH ne jenjava. Podaci koje imamo za Federaciju ne otkrivaju količinu zaplijenjenih narkotika, ali iz FUP-a su saopštili da je tokom prvih devet mjeseci u FBiH sproveli nekoliko akcija koje su rezultovale lišenju slobode 30 lica zbog narkotika.

Uglavnom se radi o opojnim drogama amfetamin, kanabis, heroin. Prije nekoliko dana jedna osoba je lišena slobode kod koje je pronađeno 22 kilograma praškaste materije, koja podsjeća na speed. Sa druge strane prošlog mjeseca je sprovedena akcija kodnog naziva “Orka”, prilikom koje je uhapšeno 14 lica na području dva kantona u Hercegovini, Sarajevskom kantonu i Istočnom Sarajevu, a između ostalog ta lica su se dovodila i u vezu sa prometom opojnih droga.

Podaci iz Republike Srpske su nešto konkretniji, bilo je i u ovoj polovini godine akcija, a mi donosimo izvještaj za prvih šest mjeseci gdje je zabilježeno 514 slučajeva zloupotrebe opojnih droga, što je povećanje za 9,4% u odnosu na isti period prošle godine. Slobode je lišeno 20 lica. Najviše je zaplijenjeno marihuane, preko 340 kg, zatim slijede hašiš i kokain.

Inače, najveća zaplijena ove godine desila se na području Gacka u januaru kada je zaplijenjeno više od 240 kg marihuane, u Gradišci i Trebinju u februaru je zaplijenjeno više od 40 kg marihuane, i nešto više od 30 grama heroina. U Banjaluci je u junu zaplienjen hašiš i skank.

BiH je uglavnom tranzitna zemlja za promet narkotika. Uglavnom droga stiže iz pravca Albanije, preko Crne Gore, dolazi u BiH i odlazi dalje ka zapadu. Postoji i druga ruta preko Srbije, sistem je sličan, droga se šalje dalje ka Zapadnoj Evropi.

Pogledajte video analizu kolege Slaviše Starčevića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad