"Hrvati će dići ruke za ANP, treba ga odmah poslati u Brisel"

Vijesti 25. okt 201916:27 > 16:31
Večernji list

Na 15. godišnjoj konferenciji NATO-a o nadzoru oružja, razoružanju i neširenju oružja za masovno uništenje u Briselu sudjelovao je zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedatelj Povjerenstva za integracijski proces u NATO Josip Brkić.

Tom prigodom susreo se i s glavnim tajnikom Sjevernoatlantskoga saveza Jensom Stoltenbergom. O svemu ovome Josip Brkić govorio je u intervjuu za Večernji list BiH. 

“Što se tiče NATO-a, njihova pozicija je vrlo jasna i izravna. Na sastanku ministara vanjskih poslova 5. prosinca prošle godine pozvali su BiH da dostavi prvi Godišnji nacionalni program, famozni ANP. Naravno da očekuju od BiH da dostavi taj dokument. Gotovo jedanaest mjeseci BiH nije na to odgovorila. Ali, poštuju i pravo suverene države da sama odluči kada će ga dostaviti. Sada je veliko iskušenje da se objasni situacija s prvim ANP-om. Kao predsjedatelj Povjerenstva za integracijski proces u NATO, rekao sam da se nacrt toga dokumenta nalazi u Tajništvu Vijeća ministara BiH od prošle godine te da očekujemo kako će ga Vijeće ministara na prvoj sljedećoj sjednici staviti na dnevni red kako bi se o njemu raspravljalo. Naravno da očekujem i da ga usvojimo. Poznato je kako postoje različita mišljenja, ali ako je pitanje slanja prvog ANP-a pitanje vladavine zakona, ranijih odluka i samoga Ustava, ne vidim nijedan razlog da ga predsjedatelj Vijeća ministara, upravo poštujući vladavinu prava, konačno ne stavi na dnevni red”.

Kako je kazao, ANP je tehnički dokument koji daje pregled aktivnosti koje će država poduzeti u kalendarskoj godini i to se dostavlja samom NATO-u.

“Ne vjerujem da tehnički dokument treba biti zapreka za uspostavu vlasti. Hrvatski predstavnici u vlasti očekuju da se taj dokument konačno nađe na dnevnome redu i pošalje u Bruxelles. Hrvati će za njega dići ruke. S time se ne treba više odugovlačiti. Ako je u pitanju vladavina prava, ne može se to pitanje odgađati za budućnost, nego ga odmah treba provesti”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad