Nastavljeno gašenje požara na Romaniji

Vijesti 28. okt 201908:11 > 08:14
FENA/Arhiv

Gašenje požara na obroncima Romanije, koje je prekinuto sinoć, bit će nastavljeno jutros, potvrđeno je iz Civilne zaštite općine Pale.

Rukovodilac Službe civilne zaštite Dragan Elek istakao je da, prema jutrošnjim informacijama sa terena, požar nije proširen. Јutros bi, dodaje, rukovodioci šumskog gazdinstva trebalo da izađu na nakritičnija mjesta.

Helikopterom Helikopterskog servisa RS bit će izvršeno izviđanje, nakon kojeg će biti odlučeno da li će na gašenju požara i danas biti angažovan helikopter Oružanih snaga BiH, javio je RTRS.

Gašenje požara na obroncima Romanije prekinuto je sinoć, a nepristupačan teren otežavao je posao vatrogascima.

U poslijepodnevnim satim u gašenje požara bio je uključen helikopter Oružanih snaga BiH, koji je u šest naleta ispustio velike količine vode nad žarištem požara.

Iz Civilne zaštite su potvrdili da nema opasnosti po ljude i okolna naselja.

Požar na jugoistočnoj strani Romanije bio je aktivan već nekoliko dana.

“Ovo je jedan od najtežih požara koji smo do sada imali zbog toga što je na vrlo nepristupačnom terenu, na najudaljenijoj tački od puta. Visoka crnogorična šuma je puna smole i suha tako da je jedan od najtežih požara do sada”, istakao je Dragan Elek, rukovodilac Službe civilne zašštite općine Pale.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad