Latal za N1: Težak i komplikovan trenutak u historiji BiH i Evrope

Vijesti 30. okt 201916:50 > 16:59
N1

U Danu uživo politički analitičar Srećko Latal govorio je o očekivanjima kada su u pitanju evroatlantske integracije. Komentarisao je i tweetove bh. političara Predraga Kojovića, Dragana Čovića, Aleksandre Pandurević koji govore o političkim aktuelnostima u državi.

“Ovo je dosta težak i komplikovan trenutak kako u istoriji BiH tako i Evrope. Ona u zadnjih nekoliko godina šalje kontradiktorne poruke i BiH i Balkanu vezano za proces proširenja. Neki zvaničnici kažu da će toga biti. S druge strane čujemo Macrona koji je više puta ponovio da od proširenja nema ništa dok EU ne prođe kroz unutrašnju reformu. Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile datum, mislim da je svim balkanskim zemljma to poslalo vrlo jasnu poruku”, rekao je Latal govoreći o evropskom putu regiona te dodao:

“Od prošlog ljeta je postalo jasno da je proces proširenja upitan. Zvanično on stoji, ali je jasno da nijedna balkanska zemlja neće ući u EU narednih 20, 30 godina.”

Komentarišući tweetove Denisa Zvizdića i Dragana Čovića o dobrim odnosima BiH sa Sjedinjenim državama, Latal je kazao:

“Sve više čujemo da je Washington postao ponovo puno više zainteresovan za situaciju na Balkanu prije svega za odnose Srbije i Kosova, ali i u BiH. Imali smo seriju susrta, sastanaka, posjeta. S druge strane ni Amerika nema ništa novo da ponudi ni Balkanu, ni BiH u momentu kada je i sama Amerika unutarnje podjeljena. Imamo jednu politiku Bijele kuće, drugu politiku Kongresa.”

Nermin Nikšić komentarisao je na svom Twitter profilu problem neformiranja vlasti.

“Sa zadnjim izborima 2018. BiH je ušla u neku novu, dublju fazu krize, u situaciji smo gdje nijedna od vodećih stranaka nije zainteresovana da napravi kompromise. Svako uslovljava nešto s nečim, svako vodi politiku inata. Posebno zabrinjavajuće je, ne samo to što vlast nije formirana više od godinu dana, već nema izgleda da će biti formirana do kraja godine”, kazao je Latal govoreći o neformiranju vlasti.

Mnogi ne vjeruju da će presuda Evropskog suda u Strazburu o izmjenama Izbornog zakona biti provedena u BiH, jedna od njih je i Aleksandra Pandurević koja je na svom Twitteru napisala “Optimizam nekih ljudi da ce biti izbora u Mostaru i da ce biti usvojen Izborni zakon zbog presude Evropskog suda. #SejdicFinci”.

Latal vjeruje da bi Ustavni sud mogao učiniti nešto:

“Posebno interesantno u ovoj presudi Evropskog suda je što daju mogućnost Ustavnom sudu da riješe pitanje, što do sada nije bio slučaj, vidjećemo kako će i da li će Ustavni sud se naći u ovoj bitnoj ulozi. Ne očekujem da će bh. parlament implementirati ovu odluku, bilo šta uraditi. Parlament je blokiran, ne samo Vijeće ministara što je ozbiljnije i gore”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad