Porodice žrtava očekuju od Šušnjara da otkrije lokacije drugih ubijenih civila

Vijesti 30. okt 201917:18 > 18:28
N1

Radomir Šušnjar osuđen je prvostepeno na 20 godina zatvora, zbog učešća u napadu na civile u Pionirskoj ulici u Višegradu 1992. godine, gdje je živo spaljeno 25 osoba, među kojima i beba stara dva dana. Porodice žrtava i svjedoci zločina očekuju da se Šušnjar pokaje i otkrije lokacije drugih ubijenih civila čiji posmrtni ostaci nisu pronađeni do danas. Opet odbrana najavljuje žalbu. Sudsko vijeće je kažu donijelo presudu isključivo na osnovu indicija.

Dok sutkinja Enida Hadžiomerović čita imena ubijenih, Radomir Šušnjar gleda u pod. Glavu je digao tek u trenutku izricanja zatvorske kazne.

U junu 1992. Radomir Šušnjar je, s u Hagu ranije osuđenim Milanom i Sredojem Lukićem, doveo civile bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik u kuću Memića. Nakon što su im uz prijetnju oružjem oduzeli sve što su posjedovali, civilima su u večernjim satima naredili da pređu u kuću Adema Omeragića.

“Kojom prilikom je u tu prostoriju optuženi Šušnjar Radomir ugurao posljednjeg civila u koloni Hasiba Kurspahića i zaključao vrata, onemogućavajući civile da izađu i pobjegnu iz kuće”, kazala je Enida Hadžiomerović, predsjednica Sudskog vijeća.

Milan Lukić je ubacio bombu, ostali su pucali. Zarobljeni civili su živi izgorjeli. Među njima osmanaestogodišnja Sadeta Kurspahić i njena neimenovana kćerka. Stara dva dana.

“To je Senada Kurspahića žena i kćerka, koja nema ime, i da vam kažem to je van ljudskih normi, to da se desi, međutim, Lalco tvrdi da nije taj Lalco, ja njega poznajem 40 godina. Išao sam u školu, on je mlađa generacija”, ispričao je Huso Kurspahić.

Tzv. Lalco nije mogao dobiti strožiju kaznu. Jer maksimalna prema Krivičnom zakonu SFRJ je upravo 20 godina. Ipak porodice žrtava očekuju pokajanje.

“I kazati bar gdje su kosti njegovih prvih komšija da ih porodice dostojanstveno zakopaju to bi bilo ljudski to bi bilo na jedan način i izvinjenje svojim komšijama kod kojih je radio kao najamnik”, poručila je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata”.

“Presuda kao presuda mi nikad nismo naravno zadovoljni ali bar da se pronađe gdje su ti posmrtni ostaci ako išta”, kazala je Zineta Mujezinović.

Tužilaštvo BiH je priželjkivalo suđenje prema Krivičnom zakonu BiH, koji predviđa maksimalne kazne do 45 godina.

“Tužiteljstvo BiH uložilo je velike napore u procesuiranju ovog predmeta sjetit ćete se naših aktivnosti prije nekoliko godina pokrenutih s ciljem izručenja ovog optuženog iz Francuske i evo dočekali smo prvostupanjsku presudu kada dobijemo pisani otpravak odlučit ćemo o ulaganju žalbe”, izjavio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Žalbu će po primitku presude, sigurno uložiti odbrana Radomira Šušnjara.

“Vidjeli ste iz obrazloženja presude da je Sud na osnovu indicija zapravo utvrdio povezanost djelovanja sa ratom što ova odbrana smatra vrlo neobičnim tako da očekujem pismeni otpravak pa da vidim konkretno na šta je Sud mislio”, kazao je Dejan Bogdanović, branilac.

Tokom glavog pretresa koji je počeo u augustu prošle godine, protiv Radomira Šušnjara svjedočilo je 15 osoba, od kojih mnogi i danas zaštićeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad